Eenvoudig Nederlands

Brusselse studente wil mensen helpen na de aardbevingen in Syrië

6 februari 2023: duizenden doden bij aardbevingen in Turkije en het Noordwesten van Syrië. Reddingswerkers zoeken overlevenden en bergen de lijken 6 februari 2023: duizenden doden bij aardbevingen in Turkije en het Noordwesten van Syrië. Reddingswerkers zoeken overlevenden en bergen de lijken
© PhotoNews
| 6 februari 2023: duizenden doden bij aardbevingen in Turkije en het Noordwesten van Syrië. Reddingswerkers zoeken overlevenden en bergen de lijken.
© PhotoNews
| 6 februari 2023: duizenden doden bij aardbevingen in Turkije en het Noordwesten van Syrië. Reddingswerkers zoeken overlevenden en bergen de lijken.

Peyman is 24 jaar oud en studente in Brussel. Ze is erg ongerust over haar familie die in Afrin woont. Deze stad in het noorden van Syrië werd geraakt door hevige aardbevingen. "Mijn familie leeft op straat", zegt ze. Peyman verzamelt kleding en geld om haar familie en andere mensen te helpen.

Peyman is ver weg van haar familie, die net een trieste gebeurtenis heeft gehad in Afrin, een stad van Syrië: hevige aardbevingen.

Ze voelt zich machteloos en ze heeft op BRUZZ gereageerde: "Mijn grootvader woont in Afrin met de broer van mijn moeder. Maar ik heb daar ook nichtjes en neefjes," zegt ze.

Volgens Peyman, werd 's morgens haar moeder gebeld door haar broer. "Hij vertelde aan mij moeder dat ze zijn gevlucht door de aardbeving. Mijn moeder zit in paniek en ze belt al de hele dag met de familie."

Kleding

Peyman wil iets doen voor mensen in Afrin en andere geraakte gebieden. Daarom verzamelt ze nu tweedehands kleding. Ze doet dit via 'We Do BXL'. Dat is een initiatief dat ze samen met een aantal studenten heeft gecreëerd. Eerder hebben ze al kleding verzameld voor daklozen aan het station Brussel-Zuid.

Peyman wil ook een geldinzameling organiseren want haar familie heeft geen huis meer en niets om te eten.

Still uit XL-reportage Brusselse studenten delen tweedehandskleding uit aan Brussel-Zuid: Peyman Haso aan het woord voor de BRUZZ-microfoon
© BRUZZ
| Still uit XL-reportage Brusselse studenten delen tweedehandskleding uit aan Brussel-Zuid: Peyman Haso aan het woord voor de BRUZZ-microfoon.

Andere hulpmiddelen

Andere organisaties helpen ook de mensen in de getroffen gebieden. Het Koerdisch Instituut van Sint-Joost-ten-Node is een inzamelingsactie gestart om de hulp-organisatie ‘De Rode Halve Maan’ te helpen. Oxfam België heeft ook een hulpfonds gelanceerd.

Zeynep Balci is van Turkse afkomst. Ze is woordvoerster van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort. Ze riep op Twitter op om met geld te steunen aan Turkse reddingsorganisatie.

Rouwregister in Sint-Joost

De gemeente Sint-Joost-ten-Node opent een rouwregister. De bevolking kan vanaf vandaag een hulde brengen aan de slachtoffers en haar solidariteit tonen via het rouwregister in het Gemeentehuis.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?