Cinema Nova in de Arenbergstraat (archiefbeeld)

| Cinema Nova in de Arenbergstraat (archiefbeeld.)

Eenvoudig Nederlands

Cinema Nova heeft al 400.000 euro verzameld

© BRUZZ
14/11/2023

De actie om de alternatieve bioscoop Cinema Nova te kopen heeft al 400.000 euro opgebracht. Dat is de helft van het bedrag dat nodig is om de cinemazaal te kopen en te renoveren.

Ongeveer drie weken geleden startte de coöperatie Supernova een publieke campagne om Cinema Nova te kopen. Cinema Nova is een alternatieve bioscoop in de Arenbergstraat, in het centrum van Brussel. Momenteel is die bioscoop eigendom van de Sint-Hubertusgalerijen. Maar de coöperatie wil het gebouw graag kopen en renoveren. Daarvoor hebben ze 794.000 euro nodig.

Privé- en publiek geld

Via privé-investeerders heeft de coöperatie al 300.000 euro verzameld. Maar voor de rest van het bedrag lanceerden ze een publieke oproep. Mensen kunnen coöperant worden van Cinema Nova door geld te geven. Dan worden zij eigenlijk mede-eigenaar van de bioscoop. Na drie weken heeft die oproep 100.000 euro opgeleverd.

Nova-community

"De snelheid waarmee dit bedrag is ingezameld, maakt ons erg blij," zegt Marie-Eve Cosemans van Cinema Nova en Supernova. “Wat ons ook blij maakt, is dat het niet gaat om een paar grote donaties, maar om honderden mensen die coöperant worden. Dit toont aan dat er een echte Nova-community bestaat."

Maart 2024

De prijs voor het gebouw is 680.000 euro. Dat moet eind maart 2024 worden betaald. Maar het gebouw moet ook dringend gerenoveerd worden en dus is er meer geld nodig, 794.000 euro in totaal. Er moet dus nog bijna 400.000 euro ingezameld worden. Als dat niet lukt, zal de coöperatie proberen om een lening af te sluiten voor de rest van het bedrag.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni