| Cinema Nova

De inzamelingsactie om de alternatieve bioscoop Cinema Nova te kopen, heeft al 400.000 euro opgeleverd. Dat is de helft van het bedrag dat nodig is om de zaal te kopen en renoveren. De publieke oproep werd bijna drie weken geleden gelanceerd.

Minder dan drie weken geleden trapte de coöperatie Supernova een publieke campagne af om Cinema Nova te kopen. Die alternatieve bioscoop in de Arenbergstraat is vandaag nog in handen van de Sint-Hubertusgalerijen. Als de coöperatie erin slaagt om genoeg geld te verzamelen, kan ze een erfpachtverdrag van 68 jaar afsluiten. De coöperatie zou dan tot 2092 dezelfde rechten hebben als een eigenaar.

De fondsenwerving verloopt in twee fases. Nadat een eerste fase bij privé-investeerders al 300.000 euro had opgeleverd, lanceerde de coöperatie drie weken geleden een tweede, openbare oproep. Die heeft nu nog eens 100.000 euro opgebracht. Er is nu dus nog een kleine 400.000 euro te gaan.

Nova-community

"Zo'n bedrag op zo'n korte tijd, daar zijn we superblij mee," zegt Marie-Eve Cosemans van Cinema Nova en Supernova. "De campagne is ook nog maar net gestart, er volgen nog meer initiatieven, onder meer in andere steden. Het gaat bovendien niet om een paar grote giften, maar om vele honderden mensen die coöperant worden. Dat toont dat er een echte Nova-community is."

De prijs voor de erfpacht bedraagt 680.000 euro en moet uiterlijk eind maart 2024 betaald worden. Omdat er ook nog dringende renovatiewerken in het gebouw moeten gebeuren, ligt het inzameldoel nog wat hoger, op 794.000 euro. Als de coöperatie zijn doelstelling niet zou halen, dan zal ze proberen om een lening af te sluiten voor het resterende bedrag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni