Campagne Cinema Nova haalt doel: ‘Toekomst verzekerd tot 2092’

NLS
© BRUZZ
13/03/2024
Updated: 13/03/2024 14.35u

Na een inzamelactie van 21 weken is Supernova Coop erin geslaagd om 833.700 euro bijeen te sprokkelen, het benodigde bedrag om het gebouw van Cinema Nova in erfpacht te krijgen. De toekomst en culturele werking van de bioscoopzaal zijn dus verzekerd tot 2092.

Ter herinnering: in mei loopt het huidige huurcontract van Cinema Nova af. In het licht van de stijgende vastgoedprijzen richtte de bioscoop daarom de coöperatie Supernova Coop op. Door coöperatieve aandelen te verkopen, hoopte men tegen 31 maart 794.000 euro op te halen. Met dat bedrag konden een erfpachtovereenkomst van 68 jaar en enkele dringende renovatiewerken, zoals een nieuwe verwarmingsketel, bekostigd worden.

Erfpacht

Ruim twee weken voor de einddatum van de campagne is Supernova Coop er nu in geslaagd het verhoopte bedrag in te zamelen. Een som die uiteindelijk wat groter uitviel dan initieel gedacht, door de onvoorziene stijging van bepaalde kosten. Woensdagnamiddag stond de teller op de nodige 833.700 euro.

“Daar zijn we heel tevreden mee”, zegt Marie-Eve Cosemans van Cinema Nova. “Dat de campagne zo een groot succes zou zijn, hadden we niet verwacht. De toekomst en culturele werking van de bioscoop zijn nu veiliggesteld tot 2092, een datum die ik zelf waarschijnlijk niet meer zal meemaken”, glundert ze.

In de praktijk zal Supernova Coop het gebouw verhuren aan Cinema Nova. “Voorwaarde is dat er een cultureel project moet blijven, in het geval Cinema Nova ooit zou veranderen van concept”, legt Cosemans uit. “Aan commerciële projecten mag het pand niet verhuurd worden.”

Renovatie

De komende periode zet Supernova Coop de laatste stappen richting de ondertekening van de erfpacht. “Daar komt heel wat administratie bij kijken”, zegt Cosemans. “Maar we weten intussen al dat de deadline van 30 april haalbaar is.” Wordt de erfpacht voor die datum ondertekend, voorkomt de coöperatieve namelijk een aanzienlijke verhoging van de registratierechten.

De fondsenwerving loopt wel nog tot 8 juni. Daar zijn twee redenen voor. De opbrengst van de campagne was bedoeld voor de aankoop van het gebouw en de dringende renovatiewerken. “Maar ook het dak moet bijvoorbeeld geïsoleerd worden”, legt Cosemans uit. “Met dat extra bedrag kunnen we dus zorgen dat we volledig in orde zijn met onder andere de normen voor ecologische renovatie van het Brussels Gewest tegen 2050.”

Het biedt ook mensen die nog twijfelden de kans om alsnog coöperant te worden. Er kan nog maximaal 267.050 euro aan aandelen verkocht worden. In mei en juni plant Supernova Coop de goede afloop van de campagne te vieren met alle betrokkenen. “Daarover zullen we binnenkort meer informatie geven”, besluit Cosemans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Cinema Nova , Supernova Coop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni