Cinema Nova in de Arenbergstraat: onafhankelijke bioscoop voor filmliefhebbers

| Cinema Nova in de Arenbergstraat, de onafhankelijke bioscoop voor liefhebbers van experimentele film.

Crowdfundingactie Cinema Nova raast door: kaap 1 miljoen euro in zicht

JB
© BRUZZ
16/05/2024

De crowdfunding voor Cinema Nova blijft verder razen, zelfs nadat het streefdoel behaald werd. Tot nu toe is er al 963.400 euro in het laatje beland. In maart stond de teller voor de nieuwe coöperatie Supernova Coop nog op 833.700 euro, het bedrag dat nodig was om de werking van het experimentele filmhuis te garanderen tot 2092.

“Ik moet zeggen dat ik al even niet meer naar de teller gekeken heb”, geeft Marie-Eve Cosemans van Cinema Nova eerlijk toe. “963.400 euro? Waanzinnig. Dit hadden we nooit verwacht.”

Het verhaal is bekend: deze maand loopt het huurcontract af van het gebouw waar Cinema Nova huist. Om de toekomst van de undergroundcinema op dezelfde locatie veilig te stellen, startte Cinema Nova met een crowdfundingactie om het pand in erfpacht te krijgen en de werking van het filmhuis te verzekeren tot 2092. De vereiste kaap van 833.700 euro werd midden maart bereikt.

Renovatiewerken

Toen besliste Cinema Nova om de campagne te verlengen. Het is de bedoeling om met de extra centen die nog zouden binnenstromen, de pot voor de duurzame ingrepen te vergroten. De toekomstige coöperatie die het vernieuwde Cinema Nova zal runnen, is namelijk van plan om het dak te isoleren en een nieuwe verwarmingsketel te bestellen.

Die duurzame ingrepen zijn steeds haalbaarder: op twee maanden tijd is het bedrag met een slordige 130.000 euro aangedikt. “Ik blijf het zeggen: dit had niemand verwacht. De steun is enorm”, aldus een verwonderde Cosemans.

Nog tot 8 juni kunnen geïnteresseerden in het project stappen en coöperant worden. Er kan nog ongeveer 138.000 euro aan aandelen verkocht worden. Daarna zal de coöperatie via een nieuwe raad van bestuur de plannen van Supernova Coop moeten stroomlijnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Cinema Nova , crowdfundingsactie , Marie-Eve Cosemans , coöperatie , coöperatief aandeel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni