Cinema Nova in de Arenbergstraat (archiefbeeld)

| Cinema Nova in de Arenbergstraat (archiefbeeld.)

Cinema Nova moet nog kwart miljoen inzamelen om tot 2092 eigenaar cinemazaal te worden

© Belga
11/01/2024

Het Brusselse autonome en alternatieve filmhuis Cinema Nova hoeft nog slechts 265.000 euro te verzamelen om gedurende 68 jaar de erfpacht van het gebouw in de Arenbergstraat over te nemen. Dat heeft de cinemaorganisatie zelf bekendgemaakt.

Sinds eind oktober voert Cinema Nova campagne om de cinema te redden wegens een aflopende huurovereenkomst, de organisatie heeft tot 31 maart de tijd om het bedrag bijeen te zamelen.

Zevenentwintig jaar geleden opende de Brusselse cinema voor het eerst de deuren. Zo nam een organisatie van voornamelijk vrijwilligers het roer over van de toenmalige Studio Arenberg, een cinema die reeds tien jaar leeg stond. De huurovereenkomst tussen de eigenaar van het gebouw en het team van Cinema Nova, stelde de cinema in staat om tegen relatief goedkope prijs te huren.

De huurovereenkomst loopt komende lente af, waardoor Nova zich in haar voortbestaan bedreigd voelt. "De vastgoedprijzen rijzen de pan uit, waardoor de onafhankelijke en alternatieve programmatie verloren dreigt te gaan", zegt het Cinema Nova-team.

Supernova Coop

De historische Brusselse filmzaal mag niet zomaar verdwijnen, luidt het. Om die reden werd eind oktober een grootschalige geldinzameling en campagne op poten gezet. Via de oprichting van een coöperatieve vennootschap 'Supernova Coop' kunnen burgers en geïnteresseerden ook een duit in het zakje doen. Zij die helpen investeren in het voortbestaan van Cinema Nova, krijgend in ruil een stem in de coöperatieve.

In totaal heeft de cinema een bedrag van 794.000 euro nodig om haar voortbestaan te verzekeren. Daarvan werd ondertussen reeds 529.000 euro of 67 procent van de middelen ingezameld. 306.000 euro van de verzamelde middelen werd al voor de start van de campagne geschonken door verschillende privé-initiatieven. In totaal hebben 1.360 particulieren en 53 rechtspersonen uit cultuursector en filmwereld de coöperatie ondersteund in de zoektocht naar voldoende middelen.

Gloednieuw voorjaarsprogramma

De cinema is nog op zoek naar 265.000 euro om de erfpacht van het gebouw te verkrijgen, of 33 procent van de totale benodigde middelen. Op die manier kan de werking van Cinema Nova tot en met 2092 blijven voortbestaan.

Supernova Coop trekt voor de resterende tijd dan ook alle registers open om het vooropgestelde doel te behalen. Middels de uitwerking van een gloednieuw voorjaarsprogramma, het organiseren van infosessies en de productie van een gloednieuwe trailer, tracht men de resterende middelen tegen de lente bijeen te harken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Cinema Nova , erfpachtcontract , Arenbergstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni