Eenvoudig Nederlands

Crèches willen snel meer personeel

De crèche De Bloeiende Kerselaar moet soms sluiten door te weinig personeel.

Veel mensen die in een Brusselse crèche werken zijn kwaad. Er zijn te weinig verzorgers om alle kinderen goed op te vangen. Veel crèches moeten soms zelfs tijdelijk sluiten. Of ze vangen minder kinderen op.

BRUZZ ging naar de crèche De Bloeiende Kerselaar in Watermaal-Bosvoorde. Daar moesten ze twee leefgroepen sluiten. Zo kunnen ze nu maar 18 in plaats van 51 kinderen opvangen.

Die situatie zie je ook in andere crèches in Brussel. Ze moeten leefgroepen sluiten. Of ze kunnen maar om de dag openen. Dat doen ze, omdat ze te weinig verzorgers hebben. Er is een groot tekort aan kinderverzorgers. Dat is ook vervelend voor de ouders. Zij moeten hun kind soms zelf opvangen en kunnen niet gaan werken.

De problemen worden steeds erger. Verzorgers worden ziek door de hoge werkdruk of zoeken ander werk. Daardoor moeten de crèches zich aanpassen.

Europa zegt dat één verzorger 5 kinderen kan opvangen. Dat is de ideale situatie. Maar in de crèches in Brussel zijn er soms 8 of 9 kinderen per verzorger. Dat is veel te veel.

Het is genoeg geweest, vinden veel kinderverzorgers. Ze hebben een actie gehouden in het Gaucheretpark in Schaarbeek. Er waren ook ouders aanwezig. Ze kwamen samen om aandacht te vragen voor de lastige situatie. Ze willen extra personeel. Ze vragen aan de regering om meer geld te investeren. Het is niet de eerste keer dat ze daarom vragen.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?