Eenvoudig Nederlands

De 75ste verjaardag van de Brusselse Middagconcerten wordt binnenkort gevierd

old_england.jpg
© Willgoto
| Het Muziekinstrumentenmuseum.
© Willgoto
| Het Muziekinstrumentenmuseum.

De Brusselse Middagconcerten bestaan al 75 jaar. Op zondag 15 januari vieren muzikanten en bezoekers deze verjaardag met drie bijzondere concerten. Ze spelen op twee plaatsen die een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van de middagconcerten.

Het allereerste Brusselse Middagconcert was op 15 januari 1948 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgiƫ (KMSKB). De inspiratie voor dit initiatief kwam van de Middagconcerten in London.

In Brussel kwamen er bekende personen naar de concerten luisteren. Koning Boudewijn vierde zelfs zijn 60ste verjaardag met een Middagconcert. Hij was de koning van Belgiƫ tussen 1951 en 1993.

Ondertussen verhuisde de middagconcerten wekelijks naar het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), aan de Kunstberg.

Half maart 2020 werden de concerten tijdelijk gestopt wegens corona. Er waren toen al meer dan tweeduizend Middagconcerten gespeeld! In september 2022 gingen de concerten verder.

Drie concerten

Op zondag 15 januari wordt de 75e verjaardag gevierd met drie bijzondere concerten: de Vlaamse pianist Jozef De Beenhouwer begint om 11 uur. Daarna volgt het jonge MNM Trio op piano om 14.30 uur. Deze eerste twee concerten vinden plaats in het MIM.

De feesten worden om 16.00 uur afgerond in de KMSKB met zeven topmuzikanten. Ze spelen het Septet van Beethoven. Dat is hetzelfde concert als 75 jaar geleden.

"De Middagconcerten bestaan al 75 jaar, maar ze zijn nog niet ouderwets," zegt Anne-Marie Saquet. Ze is de directrice van de Middagconcerten.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?