Eenvoudig Nederlands

Het AfricaMuseum heeft nu een nieuwe directeur

Maart 2023: Bart Ouvry, hier als woordvoerder van de minister voor Buitenlandse Zaken in 2010, wordt de nieuwe directeur van het AfricaMuseum Maart 2023: Bart Ouvry, hier als woordvoerder van de minister voor Buitenlandse Zaken in 2010, wordt de nieuwe directeur van het AfricaMuseum
© Belgaimage
| Bart Ouvry wordt de nieuwe directeur van het AfricaMuseum.
© Belgaimage
| Bart Ouvry wordt de nieuwe directeur van het AfricaMuseum.

De Belgische diplomaat Bart Ouvry wordt de nieuwe directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Dat is maandag bekend gemaakt.

Voordat Bart Ouvry tot directeur van het AfricaMuseum werd benoemd, had hij een lange ervaring als diplomaat in verschillende Afrikaanse landen.

Kenia, Congo en Mali

Ouvry was van 2011 tot 2014 Belgisch ambassadeur in Kenia. In december 2016 werd hij de ambassadeur van de Europese Unie (EU) in Congo. Maar in 2018 werd de Belg het land uitgezet. Dat was een reactie op de Europese sancties tegen het regime van de voormalige Congolese president Joseph Kabila. Sinds 2019 is hij de ambassadeur voor de EU in Mali.

Met de komst van de nieuwe president zijn de relaties tussen Congo en België in orde, volgens de nieuwe baas van het AfricaMuseum. "Als directeur van het museum zullen de relaties met Congo uitstekend zijn, daar zal ik alles aan doen," vertelde hij.

Restitutie

De diplomaat wil de focus in het AfricaMuseum leggen op dekolonisatie en de restitutie van gestolen kunst en objecten aan de landen van herkomst. "Wat gestolen is, moet worden teruggegeven of aan het land van herkomst komen. Dat is een van de uitdagingen", zei hij maandag tijdens een interview vanuit Mali.

Diplomatieke carrière

De benoeming van Ouvry wordt gezien als een kleine breuk met het verleden, volgens Nadia Nsayi. Ze is verantwoordelijk voor culturele programmatie in het museum.

Ze vindt het goed om een historicus als directeur te hebben, want ze gelooft dat het museum moet vertellen over de koloniale geschiedenis. "Bovendien is het handig om een diplomaat-directeur te hebben," zegt ze.

Zijn diplomatiek carrière kan in de toekomst helpen met de teruggave van kunstvoorwerpen aan de voormalige koloniën van België.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?