Eenvoudig Nederlands

MIVB-vervoer wordt duurder in 2024

© BRUZZ
26/10/2023

Volgend jaar zullen de prijzen bij de MIVB stijgen, met 6,9 procent. Dat betekent dus dat het openbaar vervoer in Brussel duurder wordt. Dat schrijft de krant L'Echo. Het wordt aan BRUZZ bevestigd door minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt.

De prijzen gaan omhoog omdat het Gewest geldproblemen heeft. De leider van het Gewest, minister-president Rudi Vervoort, had al gezegd dat de MIVB-prijzen zouden veranderen om deze geldproblemen op te lossen.

In de afgelopen tien jaar zijn de prijzen voor het openbaar vervoer in Brussel niet veranderd, om het voor iedereen betaalbaar te houden. Maar nu moeten Vervoort en zijn team geld besparen door de schulden die blijven groeien. Dat heeft hij vorige week aangekondigd. In de nieuwe afspraken met MIVB zal er een systeem zijn om de prijzen aan te passen. Zo kunnen ze omgaan met de stijgende kosten, zei Vervoort.

Wanneer verhogen de prijzen?

De prijzen stijgen met 6,9 procent in september volgend jaar. Maar de lagere tarieven voor sommige mensen blijven wel hetzelfde. Hoe de prijzen de komende jaren zullen veranderen en wat er in de overeenkomst met MIVB voor 2024-2028 zal staan, is nog niet bekend.

Discussie

Tijdens de budget-gesprekken van de regering was er veel discussie over deze kwestie. Sommigen stelden voor om werknemers te ontslaan, of om minder trams, metro’s en bussen te laten rijden. Maar uiteindelijk is er beslist om de prijzen aan te passen.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni