Prijzen van MIVB gaan in 2024 met 6,9 procent omhoog

© BRUZZ
24/10/2023

Vanaf volgend jaar gaan de prijzen van vervoersmaatschappij MIVB met 6,9 procent omhoog. Dat schrijft L’Echo en wordt door het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt bevestigd aan BRUZZ. Minister-president Rudi Vervoort (PS) had eerder in zijn beleidsverklaring al verklaard dat de tarieven van de Brusselse vervoersmaatschappij opnieuw geïndexeerd zouden worden, met het oog op de moeilijke budgettaire situatie van het Gewest.

Tien jaar lang werden de MIVB-tarieven bevroren om het openbaar vervoer zo betaalbaar mogelijk te maken voor de Brusselaars. De groeiende schuldgraad van het Gewest en de dreiging van een ratingverlaging verplichten Vervoort en zijn regering nu om te snijden in hun kosten, zo kondigde minister-president Vervoort vorige week aan. De vernieuwde beheersovereenkomst van de MIVB zal een indexeringsmechanisme bevatten om "beter het hoofd te bieden aan de kosten die jaar na jaar stijgen," aldus Vervoort in zijn beleidsverklaring.

Nu blijkt dat de tarieven volgend jaar in september al opgeschroefd worden met een forse 6,9 procent. Aan de voorkeurstarieven voor bepaalde doelgroepen wordt daarbij niet geraakt. Wat de precieze voorwaarden zullen zijn voor de automatische indexering in de komende jaren en voor de beheersovereenkomst van de MIVB voor 2024-2028, blijft voorlopig onduidelijk.

Financiële autonomie MIVB

Tijdens de begrotingsonderhandelingen werd al behoorlijk gediscussieerd over de kwestie. Oorspronkelijk lagen onder meer ontslagen, schrappingen in het aanbod en prijsverhogingen op tafel, waarbij uiteindelijk een overeenkomst werd bereikt over de indexering.

Vervoort kreeg over die ingreep al felle verwijten van Françoise De Smedt uit de oppositiepartij PTB. "U staat los van de realiteit van de gewone Brusselaars," klonk het. Aurélie Czekalski (MR) wees er op X (het voormalige Twitter) dan weer op dat voor niets de zon opkomt. "De ticketverkoop van de MIVB dekt nog slechts een kwart van de uitgaven," klonk het. Czekalski verwees daarmee naar een recente studie van auditbureau PwC.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni