Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo
© Bart Dewaele | Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
Eenvoudig Nederlands

Slachtoffers van de aanslagen waren niet blij met ‘buddy’

JP
© BRUZZ
20/09/2021

De slachtoffers van de terreuraanslagen in 2016 kijken terug op de hulp die ze hebben gekregen. Ze zijn niet blij met het systeem van de ‘buddy’ om hen te helpen. Ze hebben geen buddy nodig maar advocaten en psychologen, zeggen ze.

Nu de rechter vrijdag heeft beslist hoe het proces van de aanslagen verder gevoerd wordt, kijken de slachtoffers van de aanslagen terug op de belegeiding die ze de afgelopen jaren hebben gekregen.

Ze schrijven daarom een open brief aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne van de liberale partij Open VLD. De slachtoffers zijn verenigd in de groep ‘Life4Brussels’. Die bestaat uit 524 leden, die erkend zijn als slachtoffer. Zij waren zelf betrokken bij de aanslagen of hebben een dierbare persoon verloren.

Wat hebben deze mensen echt nodig? Life4Brussels vroeg het de leden van de vereniging. Ongeveer tweehonderd mensen hebben geantwoord. Van deze tweehonderd mensen vond 97 procent een buddy niet nodig. Ze willen liever hulp van gespecialiseerde mensen zoals een advocaat of een psycholoog.

Ze herinneren er ook aan dat het beloofde ‘garantiefonds’ er nooit is gekomen. Zo’n garantiefonds bewaart een grote som geld voor als er iets ergs gebeurt. Zo kunnen de slachtoffers meteen uitbetaald worden. Nu duurt het heel lang om uit te zoeken wat de verzekering kan terugbetalen en wat niet.

“Ons land is er niet in geslaagd op het terrorisme te reageren zoals het had moeten doen,” vindt Life4Brussels. “Al veel te lang wordt er niet geluisterd naar hun de slachtoffers, ook al worden zij gesteund door nationale, Europese en internationale instanties.”

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie