Tien verdachten van aanslagen in Brussel doorverwezen naar hof van assisen

Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis
© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het Justitiepaleis.
© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het Justitiepaleis.
Updated: 17-09-2021 - 15:01

De Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) heeft alle tien verdachten van de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maar 2016 doorverwezen naar het hof van assisen. Daarmee volgt de KI de beschikking van de raadkamer. Het federaal parket wilde acht van hen voor het hof van assisen brengen en twee beklaagden voor de correctionele rechtbank vervolgen, op een apart proces.

Het gaat onder meer om Salah Abdeslam, die momenteel in Parijs terechtstaat voor de bloedige aanslagen op de Franse hoofdstad op 13 november 2015. De negen andere verdachten die vermoedelijk vanaf september 2022 voor een Brusselse volksjury zullen terechtstaan, zijn Oussama Atar (vermoedelijk overleden), Mohamed Abrini (‘de man met het hoedje), Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa en de broers Smaïl en Ibrahim Farisi.

Het federaal parket wilde die twee laatste verdachten apart laten berechten door de correctionele rechtbank, maar noch de raadkamer noch de Kamer van Inbeschuldigingstelling volgden die redenering en besloten dat alle verdachten zich gezamenlijk moeten verantwoorden voor het hof van assisen voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij het plannen en het uitvoeren van de aanslagen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?