Eenvoudig Nederlands

Stad Brussel deelt ‘wollekes’ uit aan horeca-terrassen

terrasverwarmer.jpg
Stad Brussel bekijkt of wollen dekens de terrasverwarmers kunnen vervangen.
Stad Brussel bekijkt of wollen dekens de terrasverwarmers kunnen vervangen.

De Stad Brussel deelt volgende maand 600 wollen dekens uit aan cafés, restaurants en hotels met een terras. Zo willen ze de klanten warm houden, zonder een terras-verwarmer. Die verbruiken veel energie en zijn te duur voor veel horeca-bazen. Het gaat om een test-project.

Vanaf november zullen sommige horeca-zaken een twintigtal ‘wollekes’ krijgen. ‘Wollekes’ zijn wollen dekens. Die kunnen horeca-zaken aan hun klanten op het terras geven als het koud is. De dekens moeten de terras-verwarmers vervangen.

De schepen van Klimaat, Benoit Hellings (Ecolo) wil de terras-verwarmers misschien verbieden. Maar hij wil eerst testen of de dekens werken. Zijn de horecabazen tevreden, zijn de klanten tevreden? "Samen zoeken we naar een andere manier om de klanten warm te houden."

Als iedereen de dekens een goed idee vindt, kunnen de kachels op het terras weg. Die verbruiken ook veel elektriciteit of gas. Dat is niet alleen slecht voor het klimaat, het is ook duur voor cafés en restaurants door de hoge energieprijs.

De dekens bestaan voor 100 procent uit recyclage-materiaal. De organisatie Spullenhulp en andere sociale bedrijven hebben daarvoor samengewerkt. Ook de vervoers-maatschappij MIVB zorgde voor verwarmende vachten. De opberg-tas is gemaakt van oude werk-kleding van de Stad Brussel.

De ‘wollekes’ worden deze winter getest. “We moeten ook bekijken of klanten de dekens niet stelen en of ze goed wasbaar zijn”, zegt Hellings in een interview met tv-zender BX1. Na de test zal de Stad Brussel bekijken of ze het project zullen voortzetten.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?