Het account van ULB op X.
Eenvoudig Nederlands

ULB verlaat X door gedrag van baas Elon Musk

Glodie Mungaba
© BRUZZ
24/11/2023

De Université Libre de Bruxelles (ULB) stopt met X, het vroegere Twitter. De Franstalige universiteit heeft dat dinsdag in een persbericht gezegd.

De ULB geeft verschillende redenen voor het vertrek van sociaal netwerk X. De universiteit is niet blij met de overname van X/Twitter door ondernemer Elon Musk.

Musk is sinds oktober 2022 eigenaar van het sociaal netwerk. Hij veranderde een aantal zaken aan X/Twitter.

Zo bekritiseert de ULB het afbreken van de moderatie-dienst en het terugtrekken uit de Europese gedragscode over desinformatie. Bedrijven die de gedragscode ondertekenen, willen moeite doen om fake news tegen te gaan. X heeft beslist om dat niet te doen.

Foute informatie en geweld

Volgens de ULB helpt X mee aan het verspreiden van foute informatie. De universiteit vindt ook dat er nu meer vijandige en gewelddadige inhoud op X verschijnt.

Aanwezig zijn op X komt niet overeen met de "humanistische waarden en wetenschappelijke methode" van de universiteit.

De ULB blijft wel actief op andere sociale netwerken, zoals LinkedIn, Instagram en TikTok. De universiteit blijft ook communiceren via haar eigen website.

Andere organisaties

De ULB is niet de enige die kritisch is voor X. Na een antisemitische post van Musk hebben verschillende bedrijven en organisaties zich (tijdelijk) teruggetrokken. Disney, IBM en de Europese Commissie publiceren momenteel niet op het platform.

Ook adverteerders trekken zich terug. Het Amerikaanse Witte Huis en aandeelhouders van Tesla (een ander bedrijf van Musk) hebben de uitspraken van Musk veroordeeld.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie