Het account van de ULB op X.

ULB neemt afscheid van profiel op X vanwege beleid van Musk

© Belga
21/11/2023

De Université Libre de Bruxelles (ULB) zal vanaf woensdag haar activiteiten op het socialemediaplatform X (voorheen Twitter) stopzetten. Dat heeft de universiteit dinsdag bevestigd in een persbericht.

Aanleiding voor het afscheid is de overname van Twitter door Elon Musk. Nadat de miljardair in 2022 het roer had overgenomen, voerde hij een rist aanpassingen door. De universiteit noemt onder meer de "ontmanteling van de moderatiedienst" en "de terugtrekking uit de Europese praktijkcode rond desinformatie."

Volgens de ULB draagt X zo bij aan de verspreiding van valse informatie. Bovendien vindt de universiteit dat sinds de nieuwe maatregelen meer haatdragende, ongeoorloofde en gewelddadige zaken worden verspreid op het platform.

Aanwezigheid op X is niet langer te verzoenen met de "humanistische waarden en wetenschappelijke methode" van de universiteit. Wel blijft de ULB actief op andere platformen. Zo zet ze haar activiteiten voort op onder meer LinkedIn, Instagram en TikTok. Bovendien blijft de instelling communiceren via haar eigen website.

De ULB is niet alleen in haar beslissing. Na een antisemitisch bericht van Musk trokken verschillende bedrijven en organisaties zich (tijdelijk) terug. Onder meer Disney, IBM en de Europese Commissie blijven voorlopig stil op het platform. Ook adverteerders trekken zich terug. Zowel het Amerikaanse Witte Huis als de Tesla-aandeelhouders hebben zich uitgesproken tegen de uitspraken van de X-topman.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni