Eerste steen nieuw Candelaershuys en Lotus gelegd: 'Inspelen op wat leeft in de wijk'

© Candelaershuys
© Candelaershuys

In de Egide Van Ophemstraat in Ukkel is zondag de eerste steen gelegd van het nieuwe gebouw van gemeenschapscentrum Candelaershuys en het dienstencentrum Lotus. De verhuis betekent meer plaats en meer mogelijkheden. ‘Het leek ons een ideaal moment om onze werking te restylen’, zegt centrumverantwoordelijke Bart De Smedt.

Zondag is de symbolische eerste steen van het nieuwe gebouw gelegd, in aanwezigheid van VGC-collegeleden Pascal Smet en Bianca Debaets. De voorbereidende werkzaamheden zijn al sinds deze zomer aan de gang.

Het Candelaershuys is nu nog gevestigd in een klein herenhuis in de Brugmannlaan. In de zaal kunnen hooguit 50 mensen binnen. Optredens in het Candelaershuys hebben zo een beetje weg van een huiskamerconcert, lang voor die term bestond.

“Het gebouw is eigenlijk al jaren niet meer geschikt voor de opdrachten van een gemeenschapscentrum. We zitten eng behuisd, zeker sinds we een vijftal jaar geleden zelf dienstencentrum Lotus hebben opgericht”, vertelt centrumverantwoordelijke Bart De Smedt aan onze redactie.

De nieuwe zaal zal drie keer zo groot zijn, met een capaciteit van zo’n 150 zitplaatsen. “Het is wel de bedoeling dat we de intieme sfeer uit onze huidige zaal meenemen”, aldus De Smedt.

Lees verder onder de foto

© Candelaershuys

Restyling
Candelaershuys verandert niet alleen van locatie, ook inhoudelijk veranderen er dingen. “We nemen niet zomaar onze werking mee naar onze nieuwe plek, want een nieuw en groter centrum betekent ook meer mogelijkheden. De verhuis leek ons een ideaal moment om onze werking te restylen”, zegt De Smedt. "Het nieuwe gebouw laat ook veel toe, het is niet zo dat het gebouw de inhoud zal dicteren

Daarom organiseerde het Candelaershuys in 2015 "Candel 2.0", een heruitvindings-en vernieuwingstraject. Sluitstuk daarvan was “Café Idee” in november, waar buurtbewoners hun ideeën voor de nieuwe werking mocht voorstellen en het centrum mee vorm en kleur geven.

Daar is heel wat uitgekomen, vertelt De Smedt: “De dingen waar we nu al sterk in staan, zoals de concertwerking, nemen we uiteraard mee naar de nieuwe plek, maar we willen ook inspelen op wat leeft in de wijk.”

Het Candelaershuys gaat zich immers in een nieuwe buurt in Ukkel vestigen, midden te Kalevoet. Het gemeenschapscentrum zal nog voor de nieuwbouw af is activiteiten organiseren in de wijk. Het gaat dan om bijvoorbeeld een concert op de werf, verhaaltjes voor kinderen in een werfwagen, of samenwerkingen met buurtinitiatieven. "We willen ons 'zetten' in onze nieuwe buurt", klinkt het.

Naar aanleiding van de eerste steenlegging heeft de Brusselse videokunstenaar Sander Tas ook een kortfilm gemaakt over de wijk en het nieuwe centrum. Hij heeft een aantal mensen uit de wijk geïnterviewd en is door de wijk gewandeld om dan aan de werf toe te komen.”

Mogelijk brengt de verhuis ook een naamswijziging met zich mee. Die beslissing valt later nog. Voorlopig heeft het centrum als werknaam “Het Huys”.

Elvis
Op de eerste steenlegging is ook het eigen bier van het Candelaershuys gelanceerd. Dat bier heet Elvis, genoemd naar de kanariepiet en mascotte van het centrum. “Hij is een beetje onze megafoon: zo prijkt hij op elke publicatie van het Candelaershuys en moet met elke artiest op de foto. "Elvis leeft in Ukkel. We wouden hem eren met een eigen bier, ook om de vele bierkenners in ons publiek een plezier te doen”, vertelt De Smedt.

De ruwbouw van het nieuwe gebouw moet tegen de zomer af zijn, in de loop van 2017 moeten er de eerste activiteiten van het Candelaershuys en Lotus plaatsvinden.

© Candelaershuys

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel