Brussels Beer Project

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
20/02/2016
(© Saskia Vanderstichele)

Artisanaal bier blijft aan populariteit winnen. Dat bewijs levert het Brussels Beer Project, een brouwerij mét bar.
Goed nieuws voor de bierliefhebbers onder ons: Brussel heeft er maar liefst twee nieuwe brouwerijen bij. Een van deze twee, The Brussels Beer Project, heeft zich in de Antoine Dansaertstraat gevestigd. Wanneer je binnenstapt, word je meteen verwelkomd in een prachtige, pittoreske degustatiekamer. In een schilderachtig decor, verzorgd door de architect Diego Carrion en de grafische ontwerpers van Coast, kan je rijkelijk nieuwe bieren proeven. The Brussels Beer Project brengt bierbrouwen naar een hoger niveau. De eigenaars hebben duidelijk voor een hedendaags imago gekozen met de moderne bar vervaardigd uit roestvrij staal en slogans zoals “Hello 21st Century, Goodbye Middle Ages”. Hun nieuwe bieren worden enkel in de beste condities geserveerd met niet minder dan vijftien tapkranen die voorzien zijn van manometers. Het innovatieve menu wordt op de muur geprojecteerd en biedt een royale keuze aan creatieve brouwsels aan. En ook op vlak van gebruikte ingrediënten is er aan originaliteit geen gebrek. Zo is de Babylone gebaseerd op droog brood. Het idee hierachter is gefundeerd op een studie die aantoont dat twintig procent van ons globaal verkwiste voedsel bestaat uit brood. De Tante Tatin heeft dan weer een karamelsmaak en is gemaakt met jonagoldappels. Uiteraard moeten de ambitieuze brouwers ook oppassen dat ze het niet te ver drijven. De Shaman, gecreëerd uit chipotle (gerookte jalapeño) en cacaobonen, wist ons spijtig genoeg niet te bekoren. De bierlijst heeft ook een internationaal tintje en biedt brouwsels aan van buitenlandse microbrouwerijen, zoals de Noorse Austmann & Lervig. De brede waaier aan nauwkeurig gekozen degustatiemogelijkheden vormt de ideale gelegenheid voor een uitstapje onder vrienden. En wanneer er een hongertje opkomt, moedigen de eigenaars je aan om twee deuren verder een overheerlijke pizza te gaan verorberen in La Belle Équipe. Meteen de perfecte afsluiter voor een mooie, bourgondische dag!

FR | Bonne nouvelle : rien que sur l’année 2015, deux nouvelles entités sont venues apporter leur pierre à la scène brassicole bruxelloise. Parmi elles, Brussels Beer Project, une brasserie 100% urbaine, implantée en octobre dernier derrière une jolie façade du bout de la rue Antoine Dansaert. On pousse la porte et l’on découvre un bar-espace de dégustation coloré – impeccablement mis en scène par l’architecte Diego Carrion et l’agence de graphisme Coast. Pas de doute, l’endroit a pour ambition de renouveler l’image de la bière. En témoignent l’imposant comptoir en inox et les slogans écrits sur les murs façon « Hello 21st Century, Goodbye Middle Ages ». Derrière le bar, rien de moins que quinze pompes, avec manomètre, d’où surgissent tip top les différentes créations maison. On choisit donc parmi les références projetées au mur. Le tout pour une gamme créative basée sur le goût des matières premières. Parmi elles, la Babylone, une bière à base de pain séché s’appuyant sur une étude prouvant qu’à lui seul le pain représente 20% du gaspillage alimentaire dans le monde. Il y a la Tante Tatin, une mousse au goût de caramel réalisée à partir de pommes Jonagold. Sans oublier la Shaman, une bizarrerie infusée au piment chipotle et à la fève de cacao qui ne nous a pas convaincu. Ouvert sur le monde, l’endroit propose également des productions issues de micro-brasseries étrangères telles qu’Austmann et Lervig, deux projets venus de Norvège. Une grande table de dégustation se prête à des sessions entre amis et de petits casiers en toile de jute invitent à ramener à la maison sa bière coup de cœur. Une petite faim ? Les brasseurs favorisent les échanges de proximité. Il est donc possible de ramener une excellente pizza de la Belle Équipe, deux maisons plus loin, et de la consommer sur place.

EN | Good news: in the course of last year, no fewer than two new breweries saw the light of day in Brussels. One of the two, the Brussels Beer Project, set up shop last October behind a handsome facade on rue Antoine Dansaertstraat. Step inside and you discover a picturesque bar-cum-tasting-room, whose excellent decor is the work of the architect Diego Carrion and the Coast graphic agency. This place is clearly out to upgrade the image of beer, with its imposing stainless-steel bar counter and with slogans on the walls along the lines of “Hello 21st Century, Goodbye Middle Ages”. Behind the bar, there are no fewer than fifteen taps, with pressure gauges, from which the brewery’s various inventions are served in optimum conditions. You make your choice from a list projected onto the wall, which offers an array of creative brews based on a variety of ingredients. The Babylone, for example, is made with dry bread, an idea suggested by a study that showed that some 20% of the world’s food waste is represented by bread. The Tante Tatin, for its part, has a caramel flavour and is made with Jonagold apples. One of the most bizarre beverages here, the Shaman, made with chipotle peppers and cacao beans, didn’t really convince us. The list is an international one and also includes beers from foreign micro-breweries such as Norway’s Austmann & Lervig. A large, well-designed tasting table is ideal for a session with some friends and there are wee hessian bags for bringing home your favourites. And if you fancy a nibble, these brewers encourage you to turn to their neighbours and bring in one of the excellent pizzas from La Belle Equipe, two doors away.

BRUSSELS BEER PROJECT ••••
rue Antoine Dansaertstraat 188,
Brussel/Bruxelles, www.beerproject.be
do/je/Th > za/sa/Sa 14 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni