(© Saskia Vanderstichele)

Mélanie Englebin is a young chef with great ambitions. As you immediately realise when you see the almost military discipline with which she makes a success of every shift in her restaurant’s open kitchen. Restaurant Cécila only opened last summer, but Englebin’s modernist dishes only took a few months to win the hearts of her customers, who are happy to make their way through an area of tourist restaurants to take advantage of them. If you want to dine there, booking ahead would be a good idea. Cécila doesn’t have a menu: every day, Englebin offers a set meal with a starter and a main course (€24). If you are feeling adventurous, you can opt for an alternative: a surprise three-course menu (€44), for which the chef is given carte blanche. Please note, however, that if you want a quick, efficient lunch, this is not the place for you: here, food is cooked with just as much care at lunchtime as in the evening. Not good news for an office worker in a hurry, but a blessing for anyone who can spare the time. Or you could just go along on an evening, when you will pay €49 for three courses or €67 for five courses. For our starter, we were served a tartare of meagre with fresh mint, soya beans, and an espuma of oyster, artfully presented on an elongated plate, with an eye for colour and detail. Very refined and tasty, with an extra salty touch thanks to the espuma. The main course, too, was impressive: a fillet of black Pollock (coal fish), cooked at a low temperature and served with a brandade, parsley, and espuma of cardamom on a bed of caramelised onions and spinach. This dish, too, thoroughly beguiled us with its well-thought-out combination of flavours – and was, once more, a delight for the eye too. Our only criticism was that the portion was quite small, even for a lunch, but we made up for that by eating some more bread. And one certainly couldn’t complain about the price!

NL ❙ Mélanie Englebin is een jonge chef met grote ambities. Dat zie je meteen aan de bijna militaire discipline waarmee ze elke shift vanuit de open keuken in haar restaurant tot een goed einde brengt. Restaurant Cécila bestaat nog maar sinds vorige zomer, maar op enkele maanden tijd wist Englebin met haar modernistische gerechten de harten te veroveren van haar klanten, die zich voor de gelegenheid graag tussen de toeristische restaurants begeven. Wie er wil gaan eten, kan maar best op voorhand reserveren. Een kaart heeft Cécila niet: iedere dag presenteert Englebin een menu met een voor- en hoofdgerecht (€24). Wie in een avontuurlijke bui verkeert, kan opteren voor een alternatief: een surprisedriegangenmenu (€44) waarbij de chef carte blanche krijgt. Een belangrijke kanttekening: voor een snelle, efficiënte lunch ben je hier niet aan het juiste adres. Hier wordt ’s middags met evenveel zorg gekookt als ’s avonds. Dat is een minpunt voor de gehaaste kantoorbediende, maar een zegen voor wie de tijd kan opbrengen. Of u kunt ’s avonds gaan, dan betaalt u 49 euro voor drie gangen, of 67 euro voor vijf gangen. Wij kregen als voorgerecht een tartaar van ombervis voorgeschoteld met verse munt, sojabonen en een espuma van oester, kunstig gepresenteerd op een langwerpig bordje met veel oog voor kleur en detail. Zeer verfijnd en lekker, met een extra zilte toets dankzij de espuma. Ook het hoofdgerecht was een heus plaatje: we kregen een filet van zwarte koolvis, gegaard op lage temperatuur, geserveerd met een brandade, peterselie en espuma van kardemom, op een bedje van gekonfijte ajuinen en spinazie. Ook dit gerecht kon ons ten zeerste bekoren met zijn weldoordachte smakencombinatie, en was eveneens een streling voor het oog. Onze enige bedenking was dat de portie vrij beperkt was, zelfs voor een lunch, maar dit compenseerden we door er wat meer brood bij te eten. En voor deze prijs kun je zeker niet klagen!

FR ❙ Mélanie Englebin est une jeune chef qui a de grandes ambitions. On le voit tout de suite à la discipline presque militaire avec laquelle elle mène chaque service depuis la cuisine ouverte de son restaurant. Le Cécila est ouvert depuis l’été dernier seulement, mais en quelques mois, Englebin a conquis avec ses plats modernistes le cœur de ses clients, qui se rendent pour l’occasion au milieu des restaurants touristiques. Celui qui veut y aller fera bien de réserver assez tôt. Le Cécila n’a pas de carte : chaque jour, la chef propose un menu avec une entrée et un plat principal (€24). Celui qui se sent d’humeur aventureuse peut opter pour une alternative : un menu surprise de trois services (€44) où Englebin reçoit carte blanche. Remarque importante : celui qui espère un lunch rapide et efficace en sera pour ses frais. On cuisine ici le midi avec autant de soin qu’en soirée. C’est un point négatif pour l’employé de bureau pressé mais une bénédiction pour celui qui a le temps. Ou alors, allez-y le soir : vous paierez 49 euros pour trois services et 67 euros pour cinq. Nous avons reçu en entrée un tartare de maigre servi avec de la menthe fraîche, des fèves de soja et une espuma d’huître, artistiquement présenté sur une assiette oblongue avec un vrai souci de la couleur et du détail. Raffiné et délicieux, avec une touche saline supplémentaire grâce à l’espuma. Le plat principal était lui aussi de toute beauté : un filet de lieu noir cuit à basse température et servi avec une brandade, du persil et une espuma de cardamome sur un lit d’oignons confits et d’épinards. Ce plat aussi nous a lui beaucoup plu avec sa combinaison de goûts bien pensée et il constituait un régal pour les yeux. Notre seul reproche est que la portion était assez limitée, même pour un lunch, mais nous avons compensé cela en accompagnant le repas avec un peu plus de pain. Et pour ce prix-là, on ne peut certainement pas se plaindre !

Cécila ●●●●
Hoedenmakersstraat 16 rue des Chapeliers, Brussel/Bruxelles, 02-503.44.74, www.restaurantcecila.com, gesloten/fermé/closed za/sa/Sa (midi/lunch), zo/di/Su & ma/lu/Mo

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni