(© Saskia Vanderstichele)

Brussel kan eindelijk pronken met een unieke bar. Bar de soif Dynamo wil betekenis, toenadering en… plezier opwekken.

De adressen waar bier in de bloemetjes wordt gezet, volgen elkaar op zonder op elkaar te lijken. Dat bewijst ook Dynamo, een bar als geen ander. De geest ervan komt recht uit Londen, de stad die volop de craft beer revolution omarmt, die zich wijdt aan artisanale bieren. Het hart van de stad aan de Theems telt zeventig brasserieën, terwijl de hoofdstad van ons zogenaamde ‘bierlandje’ het met een luttele vier moet stellen. Die trieste vaststelling heeft eigenaars Grégoire Rifaut en Sylvain Eekhout ertoe aangezet om met Dynamo een plek te openen die de bakens verzet. Er worden hier alleen producten van Europese artisanale microbrouwerijen geserveerd, die ook nog eens alleen van het vat te krijgen zijn. Pal in het midden van Dynamo prijkt een vreemde, opgehangen bar in geborsteld metaal en Zimbabwaans graniet, met achttien tapkranen waaruit bieren vloeien die je zelden van de tap krijgt aangeboden. De dag van ons bezoek bleek het assortiment, dat voortdurend varieert, vooral uit Belgische (Dupont, De Ranke, Senne…) en Engelse bieren te bestaan (Partizan, Beavertown, Siren…). Talrijke soorten passeren zo de revue, van een pils over een porter tot een dark ale. En dat tegen redelijke prijzen (€2,50 > 4,50). De raadgevingen van de barman, zelf een microbrouwer, zijn goud waard. De inrichting zorgt ervoor dat barman en gasten elkaar recht in de ogen kunnen kijken, wat maakt dat ook de passie vrijelijk vloeit. De barman aarzelt bovendien niet om je verschillende bieren te laten proeven zodat je je keuze welbewust kan maken. Andere troeven: de maat van de glazen (25 cl) die je uitnodigt om voluit te degusteren, de selectie natuurwijnen, de snacks en de onbekrompen sfeer, die je toelaat zelfs coladrinkers mee te tronen.

FR | Les adresses mettant la bière à l’honneur se succèdent sans se ressembler. La preuve avec Dynamo, bar d’un genre inédit. Son esprit arrive en direct de Londres, ville très « craft beer revolution », mouvance qui sacre les bières artisanales. La cité sur la Tamise compte 70 brasseries en son sein, là où la capitale belge en fait valoir… 4. C’est ce triste constat, au soi-disant « Pays de la Bière », qui a poussé les deux propriétaires, Grégoire Rifaut et Sylvain Eekhout, à ouvrir une enseigne pour faire bouger les lignes. Dynamo est un bar où l’on ne trouve que les produits de micro-brasseries artisanales européennes, uniquement servis à la pompe. Au centre de l’endroit trône un étrange bar suspendu en métal brossé et granit du Zimbabwe. Celui-ci fait place à dix-huit pompes d’où s’écoulent des jus d’orge et de houblon que l’on a trop rarement l’occasion de siroter à la pression. Le jour de notre visite, l’assortiment, en constante évolution, était majoritairement belge (Dupont, De Ranke, Senne…) et anglais (Partizan, Beavertown, Siren…). Sa force ? Proposer de nombreux styles de bière, de la pils à la dark ale, en passant par le porter. Le tout à prix raisonnables (de 2,50 à 4,50 euros). La cerise sur le gâteau vient du conseil du barman, micro-brasseur lui-même. L’aménagement de l’endroit est fait de telle sorte qu’entre lui et nous, il y a une grande proximité. Du coup, la passion circule et il n’hésite pas à faire goûter les bières pour que le choix se fasse en connaissance de cause. On aime également le format parfait des verres (25cl) qui invite à multiplier les dégustations, la carte de vins nature (une dizaine de références), les grignotages (planche mixte, saucisse sèche…) ainsi que le côté pas borné du lieu qui permet d’y emmener quelqu’un qui boit du… Coca.

EN | A variety of new beer-focused establishments has emerged over recent times. For example, an unusual bar that goes by the name of Dynamo. Its inspiration comes straight from London, a city very much into the “craft beer revolution”, where there are no fewer than 70 breweries – whereas the Belgian capital only has…four. A sad admission that has motivated Dynamo’s two proprietors, Grégoire Rifaut and Sylvain Eekhout, to open a watering hole that aims to shake things up somewhat. Dynamo is an independent bar, with no ties to any brewery – all the drinks they sell have been freely chosen by the patrons. That explains why everything they stock comes from European craft micro-breweries. And they are all served using traditional pumps. At its heart is a strange suspended bar in brushed metal and Zimbabwean granite. There are no fewer than eighteen pumps, from which are drawn beers that one rarely has the opportunity to drink on draught. The day we dropped in, the range, which changes all the time, was mostly Belgian (Dupont, De Ranke, Senne, etc.) and English (Partizan, Beavertown, Siren, etc.) The great thing about this place is that you can sample a number of different styles of beer, from Pils to dark ale, not to mention porter. All the prices, moreover, are reasonable (from €2.50 to €4.50). The cherry on the cake comes from the advice offered by the barman, himself a micro-brewer. The set-up is such that one is brought into close proximity with him. Enthusiasms are shared; exchanges are encouraged. He is more than willing to let you sample beers, so you know what you’re asking for. We liked the glasses of the right size (25 cl) that encourages one to try a lot of different brews, the list of (eight to ten) organic wines, the nibbles, and the broad-minded spirit that allows you to bring along a companion who drinks…Coke.

DYNAMO ••••
chaussée d’Alsembergsesteenweg 130, Sint-Gillis/Saint-Gilles
02-539.15.67, www.dynamobar.be
ma/lu/Mo, wo/me/We & do/je/Th 17 > 0.30,
vr/ve/Fr 17 > 1.30, za/sa/Sa 15 > 1.30, zo/di/Su 15 > 22.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni