L'Atelier du Sushi

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
21/02/2015
(© Saskia Vanderstichele)

A secret jealously guarded by residents of Schaarbeek/Schaerbeek until now is a secret no longer. L’Atelier du Sushi is a tiny little neighbourhood eatery with only three tables – and well worth a visit. The chef, Ivan David, may not be Japanese, but he did learn the arts of sticky rice and raw fish from the Japanese themselves. The range of food here is less extensive than in the well-known sushi chains, with fewer imaginative twists, but what he serves up is straightforward and very reasonably priced. If he can’t serve a particular dish fresh enough, he will be honest and say so and offer an alternative. Which is something we like to see. In order to sample as wide a variety as possible, the two of us shared a mixed assortment (€8) and a Shin’Gao set meal (€20) made up of miso soup with salmon, four little skewers of caramelised chicken, four Gyoza ravioli filled with chicken and herbs, four sushi, six maki, and four sashimi. All of which added up to a table full of food, which we were barely able to make our way through. The huge bowl of soup was very tasty, but rather tamely seasoned; the chicken skewers, however, immediately made up for that. And the ravioli, with their wonderful filling and equally splendid aroma of garlic, were the highlight of our meal. The sushi, maki, and sashimi had one thing in common: they were big. If you have ever tried to bite through the black nori skin on maki, you will have quickly learned that the most elegant solution is to simply cram the whole thing into your mouth. Let’s just say that there were a few lengthy silences at our table that lunchtime! Fortunately, they were tasty too, and fresh. We washed down the mouthfuls with a bottle of Japanese Asahi beer, which was, thankfully, light enough to make us forget that we’re not really very fond of beer. Although we could recommend a wee cup of warm sake in this cold weather, as L’Atelier was originally set up as a takeaway and doesn’t (yet) have any heating. Kanpai!

NL ❙ De Schaarbekenaars zijn bij deze betrapt op het achterhouden van een geheim: Atelier du Sushi is een piepklein zaakje met maar drie tafels dat best een bezoek waard is. Chef Ivan David is dan zelf wel geen Japanner, maar hij is wel in de leer gegaan bij de ‘echten’ om de kunst van kleefrijst en rauwe vis onder de knie te krijgen. Zijn aanbod is minder uitgebreid dan dat van bekende sushiketens en bevat ook minder fantasietjes. Maar wat hij serveert is wel rechttoe rechtaan en zeer redelijk geprijsd. Als hij een bepaald gerecht niet vers genoeg kan serveren, zal hij dat ook eerlijk zeggen en een alternatief voorstellen. Zo hebben we ze graag. Om zoveel mogelijk te kunnen proeven, deelden we met z’n tweeën een gemengd assortiment (€8) en een menu Shin’Gao (€20), bestaande uit een misosoepje met zalm, vier gekaramelliseerde kippenbrochetten, vier gyozaravioli gevuld met kip en kruiden, vier sushi’s, zes maki en vier sashimi. Dit leverde ons een tafel vol eten op, waar we amper doorheen raakten. De enorme kom soep was lekker maar wat braaf gekruid, maar de kippenspiesjes maakten dat meteen goed. En de ravioli zorgden voor het hoogtepunt van de maaltijd, met hun heerlijke vulling en dito lookparfum. De sushi, maki en sashimi hadden één ding gemeen: ze waren groot. Wie ooit al eens heeft geprobeerd om het zwarte norivelletje van een maki in tweeën te bijten, heeft geleerd dat er geen andere oplossing bestaat dan het ding gewoon in één keer in je mond te proppen. Laat ons zeggen dat er die middag enkele lange stiltes vielen aan onze tafel... Gelukkig waren ze ook lekker, en vers. We spoelden de hap door met een flesje Japans Asahi-bier, dat gelukkig licht genoeg was om ons te doen vergeten dat we eigenlijk geen bier lusten. Een kopje warme sake kunnen we u anders ook wel aanbevelen met dit koude weer, want Atelier du Sushi was oorspronkelijk als meeneemzaak ingericht en heeft (nog) geen verwarming. Kanpai!

FR ❙ Les Schaerbeekois sont pris en plein délit de rétention d’information : L’Atelier du sushi est un tout petit établissement disposant de trois tables à peine mais qui vaut certainement la visite. Le chef Ivan David n’est pas japonais, mais il est allé en apprentissage chez « les vrais » pour maîtriser l’art du riz gluant et du poisson cru. Son offre est moins large que celle des chaînes de sushis déjà connues et contient aussi moins de petites fantaisies, mais ce qu’il sert, c’est du direct, et à un prix très raisonnable. Si un certain plat ne peut pas être proposé avec assez de fraîcheur, il le dira sincèrement et proposera une alternative. On aime bien ça. Pour pouvoir goûter le plus de choses possible, nous avons partagé à deux un assortiment à 8 euros et un menu Shin’Gao (€20) composé d’une soupe miso au saumon, de quatre brochettes de poulet caramélisé, de quatre gyoza (raviolis) fourrés au poulet et aux épices, quatre sushis, six makis et quatre sashimis. Le résultat est que notre table débordait de nourriture et que nous avons eu du mal à tout terminer. L’énorme bol de soupe était délicieux quoique trop gentiment assaisonné, mais les brochettes étaient excellentes. Et les raviolis constituaient le point d’orgue du repas, avec leur succulente farce et leur goût aillé. Les sushis, makis et sashimis avaient un point commun : ils étaient grands. Celui qui a un jour essayé de croquer la feuille noire de nori entourant un maki a vite compris qu’il n’existait pas de solution pour s’en sortir avec élégance et qu’il valait mieux n’en faire qu’une bouchée. Mais ils étaient délicieux et frais. Nous avons arrosé le tout d’une bouteille de bière japonaise Asahi. Avec ce temps glacial, on peut vous recommander de prendre un verre de saké chaud, parce que L’Atelier a été conçu à l’origine comme un take-away et n’a pas (encore) de chauffage. Kanpai !

L’ATELIER DU SUSHI ●●●
rue Joseph Coosemansstraat 42, Schaarbeek/Schaerbeek, 02-736.21.61, www.atelierdusushi.be, gesloten/fermé/closed za/sa/Sa lunch & zo/di/Su

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni