Makisu

© Saskia Vanderstichele
(© Saskia Vanderstichele)

Just as sushi is becoming the new pizza – read globalised, soulless food – Makisu proves that it is still possible to reinvent oneself, provided you do things with passion and discernment. Laurie and Antoine Cambier, who are behind the project, know that well. After spending time in the States and Canada, they came to the conclusion that “fast casual” is where it’s at – a kind of third-way approach to food that draws its efficiency from fast food and its quality from traditional restaurants.
In the first place, Makisu measures up in terms of form: a snack bar, with service at a counter, that has been “Japanised” with sober wooden lathes and fabric pads. And on top of that, the food is good too. Rather than the inevitable sushi, the emphasis here is on maki – which is a speciality that is quite similar to sushi, but presented in the form of a roll. You can choose between readymade maki – ten varieties – and having it made to measure, with a choice of 35 ingredients – which offers a colossal number of possibilities… It’s a good idea to think it over beforehand, as choosing in the heat of action is far from easy. On our visit, we decided to try out the “menu découverte” for €9.50. This consisted of a very good miso soup, a rather so-so salad of algae and Chinese cabbage, and, above all, a donburi. This bowl of rice, seasoned with vinegar, with a tuna tartare made with spices acting as a foil to young onion shoots, coriander, sesame sauce, furikake, and shiso was perfectly prepared and incredibly fresh. Unheard of at such a price in a Japanese-inspired cafeteria. The bill came to at least 30% less than elsewhere. Apparently, this first berth is intended to be the pilot for a chain throughout the country. Here’s hoping.

--NL-- Op het moment dat sushi goed op weg is om de nieuwe pizza te worden – lees: een wereldwijd verspreid en zielloos gerecht –, bewijst Makisu dat het altijd mogelijk is om jezelf opnieuw uit te vinden als je het maar aanpakt met voldoende liefde en inzicht. Dat hebben Laurie en Antoine Cambier, de twee initiatiefnemers van dit project, goed begrepen. In de States en Canada pikten ze op dat het tijdperk van de fast casual is aangebroken, een soort derde weg die aan de fastfood de efficiëntie en aan de klassieke restauratie de kwaliteit ontleent. In de eerste plaats valt die route te traceren in het uitzicht van Makisu. Je bevindt je in een snackbar – met bediening aan de toonbank – die met sober houtwerk en stevige stoffen kussens werd verjapaniseerd. Daarnaast oogt ook het bord bevallig. Eerder dan de eeuwige sushi, is het hier maki dat op het voorplan staat – ter herinnering: maki is een specialiteit die veel weg heeft van sushi maar in een rolletje wordt gepresenteerd. Je kunt vooraf bereide maki kiezen – een tiental variëteiten – maar ze ook ter plekke laten bereiden uit een 35-tal ingrediënten – wat een enorme hoeveelheid combinatiemogelijkheden biedt… Je doet er dus beter aan vooraf al eens na te denken over je keuze. Wij weken af van het gebaande pad en kozen voor het ontdekkingsmenu (€9,50): een meer dan correcte misosoep, een salade op basis van algen en Chinese kool die ons wat onverschillig liet en, bovenal, een donburi. Die kom met azijn gemaakte rijst met een gekruide tonijntartaar doet de jonge uienscheuten, koriander, sesamsaus, furikake (een typisch Japans kruid) en shiso (een aromatische plant) mooi uitkomen, was perfect gemaakt en ongelofelijk fris. En dat voor 30% minder dan in om het even welk ander Japans eethuis. Naar verluidt is dit adresje een pilootproject voor wat uiteindelijk een keten over heel België moet worden. We kunnen het maar hopen.

--FR-- Au moment où le sushi est en train de devenir une nouvelle pizza – comprendre un met globalisé et sans âme –, Makisu prouve qu’il est toujours possible de se réinventer pourvu que l’on fasse les choses avec cœur et discernement. Laurie et Antoine Cambier, les deux initiateurs du projet, l’ont bien compris. Passés par les States et le Canada, ils ont capté que l’heure était au « fast casual », soit une approche alimentaire en forme de troisième voie qui emprunte son efficacité au fast food et sa qualité à la restauration classique. C’est d’abord formellement que Makisu tient la route. On se trouve dans un snack - avec service au comptoir - qui a été « nipponisé » à coups de lattes de bois épurées et de plots de tissus. Ensuite, c’est l’assiette qui plaît. Plutôt que le sempiternel sushi, c’est le maki qui est ici à l’honneur – pour rappel, il s’agit d’une spécialité proche du sushi mais présentée sous forme de rouleau. On peut choisir les makis tout faits – une dizaine de variétés – mais également les commander sur mesure parmi un choix de 35 ingrédients – ce qui offre un nombre colossal de possibilités… Mieux vaut d’ailleurs y avoir pensé avant car dans le feu de l’action, ce n’est pas évident. Lors de notre visite, on a voulu faire un pas de côté et tester le menu découverte à 9,50 euros. Soit une soupe miso plus que correcte, une salade un peu bof à base d’algues et de chou chinois et, surtout, un donburi. Ce bol de riz vinaigré avec un tartare de thon épicé faisant valoir des jeunes pousses d’oignons, de la coriandre, de la sauce sésame, du furikake (condiment typiquement japonais) et du shiso (plante aromatique) était parfaitement exécuté et d’une fraîcheur incroyable. À ce prix-là, c’est du jamais vu dans une cantine d’inspiration japonaise. L’addition est, au minimum, 30% moins chère qu’ailleurs… Il paraît que ce premier ancrage serait une adresse pilote pour une chaîne à travers la Belgique. C’est à souhaiter.

Makisu •••
Baljuwstraat 5 rue du Bailli, Elsene/Ixelles, 02-640.45.50, www.makisu.be,
ma/lu/Mo > za/sa/Sa 12 > 15.00 & wo/me/We > za/sa/Sa 18 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Niet enkel jongeren blijven feesten tijdens corona
  • Minister Clerfayt: 'Het zal twee jaar duren voor de arbeidsmarkt hersteld is'
  • Big City: Wat blijft er over van de wereldtentoonstellingen in Brussel voor Expo 58?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Melat Gebeyaw Nigussie leidt de Beursschouwburg: 'Ik ben tegelijk insider én outsider'
  • Ruby Gallery: a new beacon in the canal zone
  • Liesa Van der Aa: 'Ik word agressief van yoga'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement