(© Saskia Vanderstichele)

For us, the name of Yaël Trivus evokes some excellent memories. Originally from northern Israel, the young chef made an impression at Kif Kif, a restaurant near Flagey, where she came up with dishes that achieved a temporary reconciliation between Arab tradition and the Jewish world. So it was with a mixture of curiosity and emotion that we received the news that she had opened her own restaurant on a corner of the Waterloosesteenweg/chaussée de Waterloo. We went along one evening (lunchtimes, it should be pointed out, are different, with quite a different menu on offer). We were struck by the predominantly white decor once we stepped inside. It’s a really bright white, punctuated by wooden boxes in a decidedly recycling style, relieved by a number of hanging plants. The table we sat at was big enough for a number of diners; in its centre, a number of aromatic herbs were growing. To our right was an elegantly tiled kitchen area, open to the dining room. The little appetiser we were served was in tune with the setting: some cherry tomatoes with chorizo and bread served in a paper bag. We decided to accompany it with an XX Bitter, a magnificent amber beer from the De Ranke brewery. For our starter, we ordered the Rutabaga plate (€18.50), an array of Eastern tapas to be shared by two people: hummus, whose texture was perfect, cauliflower lightly seasoned with vinegar, a nice oily aubergine dip, pitta bread, fennel salad sprinkled with lemon juice, taboulé, etc. Just a few mouthfuls and one had left Brussels far behind. After devouring every last morsel, our appetites were somewhat dented as we faced the main course. Happily, our squid stuffed with bulgar wheat (€21) were perfect. They were set off by herbs, baked mini-aubergines, cranberries, some crunchy green beans and melt-in-the-mouth almond potatoes. Like nothing else to be found in Brussels. We feel inclined, in recognition, to dub this cuisine “the Yaël Trivus New Mediterranean Food”… with capitals!

NL -- Wij koesteren uitstekende herinneringen aan de naam Yaël Trivus. De jonge chef uit het noorden van Israël maakte al het mooie weer bij Kif Kif, in de buurt van het Flageyplein, door in haar borden de Arabische traditie en de Joodse wereld tijdelijk met elkaar te verzoenen. Het was dus met een mengeling van nieuwsgierigheid en emotie dat we het nieuws onthaalden dat de jonge vrouw haar eigen restaurant had geopend op een hoek van de Waterloosesteenweg. Wij trokken ernaartoe op een avond (we wijzen er graag op dat er hier ’s middags een heel ander soort gerechten wordt geserveerd). Meteen viel ons het overheersende wit van de ruimte op. Een heel helder wit dat nog eens werd beklemtoond door een aantal houten kisten in zuivere recyclagestijl en getemperd door een aantal hangplanten, die de ruimte deden ademen. Onze tafel, met in het midden wat aromatische kruiden, kon meerdere gasten plaats bieden, en keek rechts uit op de elegant betegelde, open keuken. Het hapje viel niet uit de toon met enkele kerstomaten, chorizo en brood in een zakje, die meteen zorgden voor een mediterrane sfeer. De XX Bitter, een prachtig bitter bier van brouwerij De Ranke, was de perfecte gezel. Als voorgerecht bestelden we de Rutabaga-schotel (€18,50), oosterse tapas voor twee: humus met een perfecte textuur, bloemkool met wat azijn, een auberginepuree met veel olie, pitabrood, met citroen besprenkelde venkelsalade, tabouleh… Met enkele happen lieten we Brussel ver achter ons. We begonnen aan ons hoofdgerecht met een al wat strakker zittende broeksriem. Gelukkig bleken de met bulgur gevulde pijlstaartinktvissen (€21) niet minder dan perfect: ze werden passend vergezeld van kruiden, mini-aubergines uit de oven, bosbessen, knapperige bonen en krielaardappelen die wegsmelten in de mond. Uitstekend en hoogst origineel. Als beloning dopen we deze nieuwe keuken met veel plezier om tot Yaël Trivus New Mediterranean Food… met hoofdletters!

FR -- Dans notre esprit, le nom de Yaël Trivus est lié à d’excellents souvenirs. Cette jeune chef venue du nord d’Israël avait fait les beaux jours du Kif Kif, près de Flagey, en réconciliant la tradition arabe et le monde juif le temps de quelques assiettes. Elle a ouvert son propre restaurant sur un coin de la chaussée de Waterloo. On s’y est rendu un soir, le détail est important dans la mesure où, le midi, c’est un tout autre genre de nourriture qui est proposé. Passée la porte d’entrée, on est frappé par cette adresse où domine le blanc, ponctué par des caisses en bois et des déclinaisons végétales, suspendues, qui font respirer la salle. La mise en bouche proposée en guise de bienvenue est dans le ton : quelques tomates cerises, avec du chorizo et du pain servi en sachet de papier, pour une intéressante variation sur le rouge. On choisit de l’accompagner avec une XX Bitter, magnifique bière amère de la brasserie De Ranke. En entrée, on commande l’assiette Rutabaga (€18,50) qui mise sur un principe de tapas orientales à partager à deux : houmous à la texture parfaite, chou-fleur légèrement vinaigré, caviar d’aubergines bien huilé, pain pita, salade de fenouil arrosé de citron, taboulé… En quelques bouchées, on quitte Bruxelles. Les assiettes terminées jusqu’à la dernière miette, on s’attaque au plat avec un peu de plomb dans l’aile au niveau de l’appétit. Heureusement, les chipirons farcis au boulgour (€21) sont parfaits. Les calamars cuits avec justesse sont soulignés par des herbes, des mini aubergines cuites au four, des airelles, quelques haricots verts croquants comme il se doit et des grenailles fondantes. C’est excellent et surtout ça ne ressemble à aucune autre assiette de la capitale. Pour la peine, on donnerait bien un nom à cette cuisine : la Yaël Trivus New Mediterranean Food… avec des majuscules !

Rutabaga •••
chaussée de Waterloosesteenweg 393, Brussel/Bruxelles, 02-347.47.82
di/ma/Tu > za/sa/Sa 12 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni