Wine Bar Sablon des Marolles

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
26/04/2014
(© Saskia Vanderstichele)

Ever dream of a Comme Chez Soi where you really would feel at home? In other words, a restaurant where the food would be of the highest quality, but without all the fuss that tends to come with that. The best answer we have come across to outmoded formality was at the Wine Bar Sablon des Marolles. Not that surprising, given that its boss, Vincent Thomaes, earned his spurs in the world of pure traditional gastronomy, before breaking free of it. A word of warning: don’t be misled by the words “Wine Bar” in the name. Certainly, wine is given plenty of respect here – they have some incredible burgundies from Cécile Tremblay – but food is equally important in this intimate setting. Here, none of those ubiquitous “boards” offered by establishments devoid of imagination. When you have taken your place amid some fine 19th-century paintings, you realise that this little place thinks big: the large slices of bread, made according to a grandmother’s recipe, were irresistible, as was the butter, churned by the patron himself. Our starter of marrowbone (€15) was presented in a way one rarely comes across these days, cut lengthwise; it was a real old-fashioned treat, sprinkled with Parmesan and exceptionally mellow. Our main course, the Aubrac beef cheek braised in red wine (€19), was a revelation, thanks to the extraordinary tenderness of the meat and, above all, the quality of the incredibly flavoursome wine sauce, in which we thought we recognised a Côtes du Rhône Syrah (Shiraz). The salted-butter caramel ice cream (€7) with which we concluded our meal confirmed Vincent Thomaes’s exceptional skill at finding good suppliers: those two scoops, from Michel Comus, are unquestionably the best in Brussels. A nice extra: the establishment now has a shop where you can browse among the treats served in the restaurant.

NL ❙ Droomt u wel eens van een Comme Chez Soi waar u zich echt thuis kunt voelen? Een restaurant, met andere woorden, waar het eten wel van de hoogste kwaliteit is, maar niet vergezeld wordt door de gebruikelijke tralala. Het mooiste antwoord op dat ouderwetse formalisme kregen we voorgeschoteld in de Wine Bar Sablon des Marolles. En dat hoeft niet te verbazen, aangezien patron Vincent Thomaes eerst zijn sporen heeft verdiend in de pure, traditionele gastronomie voor hij zich daarvan heeft bevrijd. Een waarschuwing: laat u niet misleiden door de ‘Wine bar’ in de naam: jazeker, de wijnen – met enkele ongelofelijke bourgognes van Cécile Tremblay – zwaaien de plak in dit intieme interieur, maar het eten wordt hier met evenveel respect benaderd. Je krijgt dus niet de ‘planken’ voorgezet die minder geïnspireerde eetgelegenheden doorgaans serveren. Tussen de mooie 19e-eeuwse schilderijen begrijp je meteen dat dit kleine adres groot denkt: de grote sneden brood, naar grootmoeders recept, waren onweerstaanbaar, net zoals de eigenhandig door de patron gekarnde boter. Ons voorgerecht, mergpijpjes (€15), werd in de lengte gesneden geserveerd. Een lekkernij uit vervlogen tijden die, bestrooid met parmezaan, van een uitzonderlijke zachtheid was. Ons hoofdgerecht, een runderwang van Aubrac gesmoord met rode wijn (€19), was een openbaring: het vlees was erg zacht en de smakelijke wijnsaus was van een bijzondere kwaliteit. Het ijs met karamel met gezouten boter (€7) dat de maaltijd afsloot, bevestigde de onwankelbare reputatie van Vincent Thomaes als het aankomt op het vinden van de juiste leveranciers: die twee bolletjes ijs van Michel Comus behoorden ontegensprekelijk tot de beste van Brussel. Het restaurant beschikt sinds kort ook over een winkel waar je de lekkernijen die worden geserveerd, kunt meenemen.

FR ❙ Avez-vous déjà rêvé d’un Comme Chez Soi dans lequel vous vous sentiriez vraiment comme chez vous ? En clair, un restaurant dont les produits seraient de qualité gastronomique sans tout le tralala qui accompagne. La plus belle réponse au formalisme suranné, on l’a goûtée au Wine Bar Sablon des Marolles. Pas étonnant dans la mesure où le patron, Vincent Thomaes, a fait ses armes dans la gastronomie pure et dure, avant de s’en affranchir. Petite mise en garde : il ne faut pas se laisser distraire par l’intitulé « Wine Bar » du lieu. Certes, le vin règne en maître – incroyables bourgognes signés Cécile Tremblay - dans cet antre à la décoration intimiste, mais la nourriture est tout autant à l’honneur et on est loin des sempiternelles « planches » proposées par des lieux en manque d’imagination. Après avoir pris place parmi les beaux tableaux XIXe, on comprend que cette petite adresse a tout d’une grande : les grosses tranches de pain réalisées à partir de la recette d’une aïeule sont imparables, idem pour le beurre baratté par le patron lui-même. En entrée, l’os à moelle (€15) s’affiche sous une forme qui n’a plus cours : il est coupé dans le sens de la longueur. Un vrai délice à l’ancienne qui, parsemé de parmesan, affiche une rondeur exceptionnelle. En plat, la joue de bœuf de l’Aubrac braisée au vin rouge (€19) est une révélation : tendreté exceptionnelle de la viande et surtout, qualité de la sauce au vin, incroyablement savoureuse, on pense y reconnaître une syrah des Côtes du Rhône. La glace au caramel au beurre salé (€7) qui termine le repas confirme l’incroyable « sourceur » qu’est Vincent Thomaes : ces deux boules signées par le glacier Michel Comus sont incontestablement les meilleures de Bruxelles. Bien vu, le restaurant dispose désormais d’une boutique dans laquelle on peut glaner les délices qui y sont servis.

WINE BAR SABLON DES MAROLLES ●●●●
Hoogstraat 198 rue Haute, Brussel/Bruxelles, 0496-82.01.05, www.winebarsablon.be, w-e 12 > 15.59 (laatste bestelling/dernière commande/last order), wo/me/We > za/sa/Sa 19 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni