Het MIMA aan het kanaal protesteert: vierhonderd posters tonen hoe de burger zijn stem liet horen in de strijd tegen alle vormen van onrecht. BRUZZ-stem Kim Ponsaerts ging kijken. Een persoonlijk verslag.

In grote, bloederige letters: “The Army wants you”
Daaronder galoppeert een grimmig dodenleger door een duistere nacht, recht uit de hel.

Het is een van de antioorlogsposters die de witte wanden van het MIMA in Molenbeek bekleden.

Nog een opvallende?
Een alternatieve filmposter van Gone With The Wind. De Amerikaanse president Ronald Reagan houdt een zwijmelende Britse premier Thatcher in zijn armen. Op de achtergrond ontploft een atoombom.
She promised to follow him to the end of the world.
He promised to organise it.

Vierhonderd affiches tonen een strijd tegen oorlog, racisme, onderdrukking van vrouwen, milieuverontreiniging en dierenleed. Ze dateren van diep vorige eeuw, maar lijken nog heel actueel.
De Christus met gasmasker op de afvalberg – zijn kruis rookt als een kerncentrale - kan zo mee naar 2018.

Ilah

Fm Brussel

Ze doen mij nadenken over mijn eigen protestpalmares.
Ik liep al mee in marsen tegen racisme, maar ik heb mij nog nooit ergens aan vastgeketend, een pand gekraakt of een ton in brand gestoken. Zet dat maar op de bucketlist. Of toch wel: bijna drie jaar geleden werd de activist in mij wakker toen Fm Brussel dreigde opgedoekt te worden, de stadsradio die mee aan de basis ligt van het huidige BRUZZ. De leukste protestpost kwam toen van Brusselse tekenares Ilah: cartoonheldin Cordelia grommelt boos in een rood Fm Brusselshirt met witte ster.

Naar de installatie ‘Frappez les gradés’ van de Argentijnse kunstenaar Julio Le Parc, uit 1969. Op de verdieping met het reusachtige raam hangen een tiental witte bokszakken aan het plafond. Ze stellen elk een personage voor, zoals de agent, de militair, de rechter of de priester. Aan mij de keuze wie ik een boks wil verkopen. Ik besluit te strijden tegen de bokskampioen, tot ik de journalist zie hangen. Die krijgt van mij een lichte duw.

LSD

Get Up, Stand Up neemt de bezoeker mee naar de woelige jaren tussen 1968 en 1973. Verwacht dus ook hippiesymbolen en psychedelische prenten. Die komen tevoorschijn achter een dik gordijn in een hallucinogene wereld, fel verlicht door blacklightposters. De slogan “Turn on, tune in, drop out” van psychedelicaboegbeeld Timothy Leary wijst de weg.

Het dakterras van het MIMA torent uit boven Brussel. Een verplichte stop als je het streetartmuseum bezoekt, met zicht op de graffiti aan het kanaal. Ik spot er een grote paal vol stickers en bedenk dat ik nog eens zal moeten terugkomen, om er eentje van Fm Brussel tussen te plakken.


Op zondag 27 mei is er een lezing van de Amerikaanse auteur Lincoln Cushing, expert in de grafische geschiedenis van de sociale en politieke bewegingen.

> Get Up, Stand Up 09/5 > 30/9, MIMA

www.mimamuseum.eu

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Events & Festivals, Expo, protest, mei 68

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni