Smurfenjaar in Brussel

© worldtravelimages

Brussel viert de 60ste verjaardag van de Smurfen met een heus ‘Smurfenjaar’, met onder meer themapostzegels, fresco, smurfenvliegtuig, en een interactief belevingsparcours in Brussels Expo. Na Brussel volgt een smurfen-wereldtournee van vijf jaar.

Sinds 1958 hebben de Smurfen – een creatie van striptekenaar Pierre Culliford, beter gekend als Peyo - de wereld veroverd. Om de zestigste verjaardag te vieren van de blauwe figuurtjes, staat 2018 volledig in het teken van de smurfen.

101 Smurfenstenen

Op 24 maart zullen de blauwe figuurtjes als vijfde iconen (na Kuifje, Magritte, de Rode Duivels en Tommorowland) een Airbus A320 van Brussels Airlines sieren. Later wordt ook een Smurfenfreso onthuld in de buurt van de Brusselse Grote Markt, en zullen er 101 straatstenen gebeiteld worden met daarop de beeltenis van de Smurfen.

Vanaf 9 juni slaan de Smurfen hun dorp op in Brussels Expo voor ‘Het Smurfenavontuur’, een interactieve belevenistentoonstelling over 1.500 vierkante meter in Paleis 4.

'Universele waarden'

"De Smurfen dragen universele waarden uit die alle grenzen van leeftijd, geslacht en cultuur overstijgen,” zegt Véronique Culliford, dochter van Peyo. “Het evenement zal dat ook uitstralen.”

Na Brussel vertrekt 'Het Smurfenavontuur' voor een wereldtournee van vijf jaar. De lancering van de 37ste strip ‘De Smurfen en de Draak van het Meer’ en de publicatie in oktober van een erfgoedboek over het oeuvre van Peyo ronden het Smurfenjaar af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?