De museumpas, die toegang geeft tot heel wat Belgische musea, is al door bijna 44.000 mensen aangekocht. Van die passen werd maar liefst dertig procent verkocht in Brussel. Vooral in de maand december nam de verkoop van de pas sterk toe, onder meer als gevolg van de eindejaarsfeesten.

Met de museumpas, die vorig jaar op 20 september gelanceerd werd, kan je onbeperkt terecht in 129 Belgische musea. De pas kost 50 euro en is een jaar geldig.

Ruim drie maanden na de lancering blijken er al 43.711 stuks te zijn verkocht. "Het doel voor 2018 was om 30.000 passen te verkopen. De verkoop van 44.000 passen overtreft al onze verwachtingen. Dit bewijst dat men in België echt zat te wachten op de formule", zegt Julie Van der heyden, directeur van museumPASSmusées.

De meeste passen werden verkocht in Vlaanderen (ongeveer 60 procent), gevolgd door Brussel (30 procent) en Wallonië (10 procent).

Momenteel zijn BOZAR, KANAL - Centre Pompidou en Museum Kunst & Geschiedenis de Brusselse musea die het vaakst met een museumpas worden bezocht. In Vlaanderen zijn het M-Museum (Leuven), S.M.A.K. (Gent), Museum voor Schone Kunsten (Gent) en FOMU (Antwerpen) het populairst.

Decemberboost

De verkoop kende vooral in de maand december een boost. "De museumpas is wellicht vaak cadeau gegeven. Want in december zien we een verdubbeling van de verkoop in vergelijking met een normale week in november", zegt Van der heyden.

In 2019 hoopt men in totaal 100.000 passen te verkopen. Daarnaast wordt ook werk gemaakt van een uitbreiding van het aantal deelnemende musea. De bedoeling is om dit jaar nog een 25-tal musea aan het aanbod toe ge voegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Expo , musea , museumpas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni