Brusselaars mogen als eerste roze chocolade proeven

© BRUZZ
| Chocolatier Jerôme Grimonpon goot de ruby chocolade in een koepelvormige structuur.

In de gebouwen van Thurn & Taxis vindt dit weekend het chocoladesalon plaats. Het Belgische publiek zal er voor het eerst kennis kunnen maken met ruby chocolade. Maar vandaag ging de roze variant al in avant-première bij de Brusselse chocolatier Jerôme Grimonpon uit Ukkel.

In China kennen ze de ruby chocolade van producent Callebaut al langer. Sjanghai kreeg zeven maanden geleden al de eer om het product als eerste stad te testen. Maar dit weekend kan ook het Belgische publiek voor het eerst kennismaken met de roze variant. Op het chocoladesalon aan de gebouwen van Thurn & Taxis zal ‘het vierde type chocolade’, na pure, melk- en witte chocolade, officieel worden voorgesteld.

Jerome Grimonpon
© BRUZZ
| Chocolatier Jerôme Grimonpon poseert fier met zijn roze creaties.

België wordt de eerste markt wereldwijd waar chocolatiers en ambachtelijke chefs kunnen experimenteren met de roze chocolade. En ook de avant-première is voor ons land, want in Gent en Brussel komen twee chefs vandaag al met een paar creaties naar buiten. Chocolatier Jerôme Grimonpon uit Ukkel koos ervoor om koepelvormige proevertjes aan te bieden.

‘Play with it’

Grimonpon is lang niet de enige Belgische chocolatier die al werkte met de ‘RB1’ zoals het product in afgekorte versie genoemd wordt. Ook sterrenchef Sergio Herman mocht zich al eens laten gaan met de zoetigheid.

“Ruby chocolade is zonder enige twijfel een spectaculair en uniek product. Eerst kon ik niet geloven dat dit pure chocolade was zonder toevoegingen. Als je ruby proeft en het zacht laat smelten in de mond, dan komen fruitige aroma’s vrij en begint een mooi verhaal. Het is wel belangrijk om goed te doseren, maar er kan zeer veel.”

“Sowieso probeer ik altijd ‘out of the box’ te denken en binnen die ingesteldheid past ruby perfect. Zo zie ik het al in combinatie met gerookte Zeeuwse paling. Het is echt een prachtig product om mee te spelen en dat is ook wat ik andere chefs aanraad: play with it.”

Voorlopig blijft ruby voorbehouden voor Belgische ambachtelijke chocolatiers. Pas in april zal het op grotere schaal verkrijgbaar zijn. Vanaf dan zal het product in heel België en de rest van de wereld verspreid worden. Al zal dat door de beperkte beschikbaarheid wel geleidelijk aan verlopen.

Bekijk hieronder hoe Sergio Herman zijn ontdekking van ruby chocolade beleefde (beelden Callebaut):

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?