Brussels kunstenaarsduo naar Biënnale van Venetië

© ©

Jos de Gruyter en Harald Thys mogen in 2019 voor ons land naar de kunstbiënnale van Venetië. Opvallend, want dit jaar mocht de Franse Gemeenschap in België kunstenaars afvaardigen. Toch kozen ze voor de twee Nederlandstalige Brusselaars.

Het kunstenaarsduo is afkomstig uit Vlaanderen, maar woont en werkt al meer dan dertig jaar in Brussel. De curator is een Franstalige. In een reactie aan La Libre verdedigt Franse Gemeenschapsminister van cultuur Alda Greoli de keuze voor de (Vlaamse) Brusselaars: “We willen op cultureel vlak over de gemeenschappen heen samenwerken […], deze gemengde ploeg is een fantastisch voorbeeld van dit samenwerkingsverband.”

De Gruyter en Thys werken vooral met videokunst en installaties. Hun werken werden onder andere al geëxposeerd in het MoMa, op de Biënnale van Berlijn en in de grootste Belgische hedendaagse kunstmusea als Mu.Zee of het Muhka in Antwerpen.

Hondenwereld

Voor de Biënnale van Venetië werkte het duo het project Mondo Cane uit. Bewegende poppen zullen er vijftien minuten lang repetitieve handelingen uitvoeren. Het project wordt gecureerd door Anne-Claire Schmitz van La Loge, een Brusselse hedendaagse kunstruimte. Hun paviljoen is van 11 mei tot 24 november te bezichtigen op de Biënnale.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?