Commotie over Russische kunst: ‘Geen probleem voor museum Jette’

© MSK Gent
| De werken worden momenteel tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent

Er zijn twijfels ontstaan over de echtheid van Russische kunstwerken die in 2020 naar een nieuw museum in Jette zouden komen. Volgens de eigenaar van de werken Igor Toporovski en de burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) is er geen probleem voor het geplande museum in de gemeente.

De collectie voor het nieuw museum wordt geschonken door het Russisch koppel Igor en Olga Toporovski. Een deel van hun collectie wordt nu al tentoongesteld in het museum voor Schone Kunsten in Gent, maar een tiental specialisten, onder wie kunsthistorici, onderzoekers en kunsthandelaars, hebben heel wat bedenkingen bij de tentoongestelde werken in Gent.

“Alle getoonde werken kunnen hoogst twijfelachtig worden genoemd. Ze hebben geen tentoonstellingsgeschiedenis, zijn in het verleden nooit in ernstige wetenschappelijke publicaties opgenomen en hebben geen traceerbare sporen van een verkoop,” staat er in De Standaard te lezen. De groep vraagt zich af of het het niet beter is om de werken grondig wetenschappelijk te onderzoeken en weg te halen uit het museum om te vermijden "het publiek te misleiden."

'Geen probleem voor museum in Jette'

De werken zullen deel uitmaken van de collectie van een nieuw museum voor Russische avant-gardekunst in Jette. Eigenaar Igor Toporovski, die samen met zijn vrouw al tien jaar in Brussel woont, zegt dat hij de werken onder andere via zijn schoonfamilie in handen kreeg en dat hij voor elk kunstwerk de herkomst, en dus de authenticiteit, kan aantonen. "In die groep zogenaamde experts zitten ook heel wat kunsthandelaars en verzamelaars die niets van Russische kunst afweten," zegt hij aan BRUZZ. "Bovendien hebben ze de tentoonstelling niet eens bezocht," gaat hij verder.

De twijfels over de echtheid van de kunstwerken vormen volgens hem dan ook geen probleem voor het nieuwe museum in Jette. Ook Hervé Doyen (CDH), burgemeester van Jette kan het project gewoon doorgaan. “Igor en Olga Toporovski genieten mijn volle vertrouwen,” zegt hij daarover aan BRUZZ.

Sven Gatz: 'ongemakkelijke situatie'

Vlaams minister van Cultuur en Jettenaar Sven Gatz (Open VLD) reageert voorzichtiger. Hij zegt dat hij zich “ongemakkelijk” voelt bij de situatie. Hij kan geen uitspraken doen over de authenticiteit van de werken, maar kan ook niet eisen dat de werken grondig wetenschappelijk onderzocht worden. “Ik kan weinig doen,” laat hij weten aan BRUZZ. “Het is wettelijk gezien niet verboden om een privémuseum te openen met valse kunstwerken, als dat het geval zou zijn,” gaat hij verder. "Het wordt een ander verhaal als het koppel beslist subsidies aan te vragen voor het museum, maar dat plannen ze voorlopig niet te doen," besluit hij.

Het museum moet in 2020 openen op het kasteeldomein van Dielegem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?