| De Brussels Art Fair 2018 opent zaterdag de deuren voor het grote publiek.

Een Magritte voor 4,2 miljoen euro of een onbekende Rubens. Maar evengoed een origineel kostuum uit de eerste Teenage Mutant Ninja Turtles-film en ‘arme kunst’. De Brussels Art Fair is dit jaar eclectischer en gedurfder dan ooit.

Eregast van de 63ste editie van de internationale kunstbeurs is de Bulgaarse inpakkunstenaar Christo. Zijn Three Store Fronts wordt het grootste kunstwerk (14 meter lang en 2,5 meter hoog) dat ooit op de Brussels Art Fair te zien was. Andere absolute blikvangers zijn dan weer L’Oracle, een topwerk van René Magritte met een prijskaartje van 4,2 miljoen euro, en het recent ontdekte Rubensschilderij ‘De Jacht van Diana en de Nimfen'.

BRAFA etaleert dus zoals elk jaar enkele absolute topstukken, maar blijft ook nieuwe galerijen aantrekken. Onder de 15 nieuwe gezichten dit jaar, is bijvoorbeeld ook het gerenommeerde Gladstone. Zij brengen het spiegelwerk ‘Mirror Glow’ van de Indiase kunstenaar Anish Kapoor naar de beurs.

BRAFAGladstone

| ‘Mirror Glow’ van de Indiase kunstenaar Anish Kapoor.

Maar de kunstbeurs combineert die topwerken dit jaar ook met enkele gedurfde, toegankelijkere werken. Zoals de ‘arte povera’, die inzet op ‘arme’ materialen zoals aarde, doeken of takken. Het opvallendste werk komt echter van Theatrum Mundi, dat een kostuum uit de “Teenage Mutant Ninja Turtles”-film uit 1990 tentoonstelt. Voor 65.000 euro is dit stukje filmgeschiedenis de jouwe, toch een stevige slok op de borrel in vergelijking met de eerder genoemde werken.

BRAFANinjaturtles

| Een kostuum uit de “Teenage Mutant Ninja Turtles”-film uit 1990.

“We proberen elk jaar voor een volledig nieuw concept te gaan, met een nieuwe look en een nieuwe manier van werken”, licht secretaris-generaal van BRAFA Christian Vrouyr toe. “Natuurlijk zijn er heel belangrijke stukken van vedettes zoals Magritte of Rubens. Maar dat mag kopers die geen budget hebben voor zo’n werken niet afschrikken. Er zijn werken van alle prijsklassen aanwezig, de enige rode draad is de kwaliteit.”

Ook voor wie zijn vinger op de knip houdt, loopt de Brussels Art Fair van zaterdag 27 januari tot 4 februari in Thurn & Taxis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo , BRAFA , Brussels Art Fair , Kunst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni