Voor 50 euro naar 100 musea (+ video)

BVR
© BRUZZ
15/05/2018
Updated: 15/05/2018 17.48u

Dertig jaar na Nederland heeft nu ook België z’n museumpas. Voor vijftig euro per jaar kun je meer dan 100 musea bezoeken in Brussel, Vlaanderen en Wallonië.

Daarvoor sloegen de Vlaamse en Franstalige gemeenschap de handen in elkaar. Ook het Prins Filipfonds schiet bij, al is het de bedoeling dat op termijn de museumpas zelfbedruipend wordt.

De musea zijn alvast voor. “De totale opbrengsten voor de sector zullen stijgen door de introductie van de pas”, zegt projectleider Leen Ochelen. “De pas stimuleert tot meer museumbezoeken en dus ook tot meer terugbetalingen, die minimum 60 procent van een individueel toegangsticket bedragen.”

Woensdag start de online voorverkoop, een actie die vooral bedoeld is om het initiatief kenbaar te maken. Zesduizend passen werden onder handen genomen door zes kunstenaars, waaronder Eva Mouton, Jacques Charlier en Rinus Van de Velde. Een gekunstdrukte kaart kun je voor 50 euro kopen via www.museumpassmusees.be. De lancering van de 'gewone' pas is voor september.

In heel België

Met de museumpas heb je toegang tot de vaste collectie van meer dan 100 Belgische musea. Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn toegankelijk, al moet je daar soms iets voor opleggen.

Niet elk museum doet (al) mee. Zo ontbreekt voorlopig nog Bozar, of het Museum voor Schone Kunsten in Gent. "Het is niet zo dat er al musea geweigerd hebben", zegt Ochelen. "Eerder is de administratieve procedure om ze in te schakelen nog lopende."

Sowieso staan er nu al kleppers op de lijst. Voor Brussel is dat onder meer Kanal Brut, Wiels en Mima.

"Meer mensen zullen aan cultuur deelnemen", zegt Vlaams minster van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). "Dat is goed voor de mensen en voor de musea. Ik ben ook heel blij dat het voor heel België gelukt is. Federalisme krijgt terug z'n echte betekenis, namelijk samenwerking."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Expo , musea , museumpas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni