13.000 handtekeningen voor behoud Arenberg

© HDR-newaddict
Op vijf dagen tijd wist bioscoop Arenberg al ruim 13.000 handtekeningen te verzamelen voor het behoud van de cinema in de Koninginnegalerij. De Arenberg moet van de eigenaar de galerij verlaten tegen 31 december 2011.

Wie de petitie ondertekent, schaart zich achter volgende eisen: het behoud van de activiteiten en de arthouse programmatie; het behoud van een uniek cultureel project in Brussel; het uitoefenen van druk op de eigenaar, met de steun van overheid.

De eigenaar van Koninginnegalerij en dus ook van het gebouw van de Arenbergbioscoop, de Societé des galeries Royale Saint-Hubert, wil de huidige huurovereenkomst met de bioscoop niet verlengen. De overeenkomst loopt af op 31 december van dit jaar.

Schulden
Bioscoop-directeur Thierry Abel geeft aan brusselnieuws.be toe dat uitstaande schulden mede aan de basis ligt van die beslissing. Hoeveel de Arenberg nog aan achterstallige huur moet betalen aan de eigenaar, wil Abel niet kwijt. "Dat bedrag vormt trouwens het voorwerp van een juridische discussie met de eigenaar," aldus Abel.

"Natuurlijk heeft de eigenaar juridisch het recht om ons contract niet te verlengen, maar politiek en moreel vechten wij dit aan. De Arenbergbioscoop heeft een culturele meerwaarde en bovendien willen we aan ons publiek kennis en waarden doorgeven. Je verjaagt zomaar niet een historisch project waar we al dertig jaar mee bezig zijn."

Met de petitie hoopt Abel dat de overheden zich ervan bewust worden dat het publiek zich massaal mobiliseert voor het behoud van de cinema met bijhorende schoolwerking. Bovendien staat de tewerkstelling van twintig werknemers op het spel.

Wat als de eigenaar niet bijdraait en de Arenberg zijn deuren moet sluiten? "Wij kunnen niet anders dan aan een plan B denken, een andere locatie dus, maar ons enig echte plan is ons plan A: de Koninginnegalerij," aldus Abel.

Toeval
De huurproblemen van de Arenberg kwamen publiek aan het licht amper een paar dagen nadat de plannen van de Arenberg voor de bouw van een gloednieuw complex in Vorst, naast het kunstencentrum Wiels, uitlekten in Le Soir. "Een ongelukkig toeval," beseft Abel.

Woensdag rond 9 uur stond de teller van de petitie al op meer dan 13.000 handtekeningen. Het cijfer dikt letterlijk minuut na minuut aan. Rond 15 augustus wil Abel het succes van de petitie evalueren. Om ze dan over te maken aan de overheden: de Stad Brussel, het Brusselse Gewest en de Franse Gemeenschap.

Woensdag gaat de jaarlijkse zomerprogrammatie onder de noemer Ecran Total van start: een festijn voor de liefhebbers van kwaliteitsfilms.

Cinéma Arenberg / Galeries

Eind december verviel de huurovereenkomst van Cinéma Arenberg in de Koninginnegalerij. Een verlenging van het contract zag de eigenaar van het pand niet zitten. Een opvolger in de hoedanigheid van regisseur Henri de Gerlache bood zich al snel aan om de cinema over te nemen.  Op 18 januari 2012 ging de cinemazaal opnieuw open onder de naam Galeries.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Marc Noppen (UZ Brussel): 'Zorgpersoneel vraagt niet alleen beter loon.'
  • Minister Dalle: 'Ik heb op tafel geklopt voor Brussel'
  • Big City: wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Lefto: 'Zonder de Vlamingen zou onze stad toch anders zijn'
  • Movie lovers unite! Our film reviews are back
  • London poet Jay Bernard, now in residency at Passa Porta
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement