Brussel: gedroomd terrein voor cineasten

Afgelopen jaar zijn er 23 langspeelfilms en 12 televisieseries gedraaid in Brussel. De geografische ligging en de verscheidenheid aan decors zorgen voor de aantrekkelijkheid van Brussel als filmstad.

Twaalf van de 23 in Brussel gedraaide langspeelfilms in 2018 waren internationale projecten. Van de twaalf televisieseries die afgelopen jaar in Brussel gefilmd werden, ging het in vijf gevallen om een internationaal project. Dat schrijft La Dernière Heure op basis van cijfers van screen.brussels, het fonds dat filmmakers begeleidt en audiovisuele producties financieel ondersteunt.

Dat Brussel zo begeerd is bij cineasten heeft deels te maken met de geografische ligging van Brussel, de 'hoofdstad van Europa.' "Daarom begeleiden we heel wat Franse, Britse, Duitse of Italiaanse coproducties", klinkt het bij screen.brussels.

'Decors en financiële voordelen'

“Bovendien speelt de verscheidenheid aan decors een grote rol. We hebben landelijke uitzichten en groene ruimtes. We vinden hier ook een kanaal, middeleeuwse straten, neoklassieke architectuur, art nouveau en art deco. Ook de modernere gebouwen en de zakenwijk zijn aantrekkelijk.”

Screen.brussels wijst daarnaast op de tax shelter, waardoor bepaalde audiovisuele producties van fiscale voordelen kunnen genieten. Zelf levert screen.brussels ook financiële steun.

Zeventig procent van de producties speelden zich afgelopen jaar af op het grondgebied van Brussel-Stad. Voor de langspeelfilms gaat het om de helft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?