Cinematek eert actrice Dora van der Groen met elf films

© Cinematek via Facebook
| Dora van der Groen in 'Dokter Pulder zaait papavers' (1975)

Tot en met 18 februari is de Antwerpse actrice en toneelregisseuse Dora van der Groen maar liefst 21 keer te zien op de schermen van Cinematek, in 11 films waarin ze een rol vertolkt. "Dora van der Groen staat te boek als een van de allerbeste actrices die ons land ooit gekend heeft."

Dora van der Groen overleed iets meer dan drie jaar geleden, maar in Cinematek herleeft ze op het witte doek, dankzij een filmcyclus. Tot en met 18 februari vertoont de bioscoop elf films waarin ze in meespeelde.

Zo zijn de verfilmingen van Elsschots novelles Het Dwaallicht (1973) en Villa des Roses (2002) twee keer te zien, net als Pauline & Paulette (2001), waarin ze de dementerende Pauline speelde. Van der Groen begon haar carrière bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg en speelde later ook bij de KVS.

Haar eerste filmrol had ze beet in 1945. Bij het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen was ze vanaf 1978 artistiek leider, en als zestiger ging ze aan de slag als theaterregisseuse.

"Dora van der Groen staat te boek als een van de allerbeste actrices die ons land ooit gekend heeft", zo omschrijft Cinematek de actrice. "In een carrière die bijna een halve eeuw overspande kroop ze in de haar kenmerkende flegmatieke wijze in de meest uiteenlopende personages."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?