analyse

'Niet Netflix maar gebrek aan ondersteuning is doodsteek Actor's Studio'

© KH
| Actor's Studio huist al dertig jaar in een winkelgalerij aan de Korte Beenhouwersstraat.

Arthousebioscoop Actor’s Studio is niet meer. De eigenaar heeft het aanbod van het nabijgelegen hotel om de cinema over te kopen aangegrepen. Gemiddeld verkocht de bioscoop de laatste maanden maar een paar tickets per voorstelling. Jan De Clercq, producent en distributeur bij Lumière Groep, ziet het gebrek aan middelen voor publiekswerking als mogelijke oorzaak.

Actor’s Studio was lange tijd één van de vier arthousecinema’s in Brussel. Dit zijn bioscopen met recente, onafhankelijk geproduceerde films op de affiche. Nu vindt er een wissel van de wacht plaats. Cinema Palace opende in februari zijn deuren, Actor’s Studio sluit ze na dertig jaar.

De eigenaar van het erboven gelegen L’hôtel Arlequin wilde graag uitbreiden, en heeft een bod gedaan. Omdat de cinema de laatste maanden slechts een paar bezoekers per voorstelling ontving, zag eigenaar Georges Jetter zijn kans schoon en greep het aanbod aan.

'Mensen bekijken specifieke film'

Uit de meest recente cijfers van het Vlaams Audiovisueel Fonds blijkt dat Actor’s Studio enkele jaren geleden ook al niet veel bezoekers over de vloer kreeg. Het fonds mat in de periode 2015-2016 gemiddeld 8 bezoekers per voorstelling. Ter vergelijking: de andere drie arthousebioscopen ontvingen respectievelijk 22 (Vendôme), 17 (Galeries) en 12 (Aventure) bezoekers per voorstelling.

Is het de concurrentie met Netflix, die de cinema de das om heeft gedaan? Jan De Clercq, een van de oprichters van Lumière, een van de bekendste filmverdelers van de Benelux, denkt van niet. “Het aantal cinemabezoekers blijft al jaren min of meer constant.”

Cijfers van Statbel ondersteunen dat. “Het is vooral de manier waarop mensen naar de cinema gaan, die is veranderd. Op dit moment gaan vaak heel veel meer mensen naar één specifieke film, waardoor zalen bij andere films leeg blijven.” 

Cinema Palace

De kans bestaat dat de in februari geopende Cinema Palace op de Anspachlaan een gedeelte van het publiek van Actor’s Studio heeft overgenomen. Maar volgens De Clercq zijn er in Brussel voldoende potentiële bezoekers voor meerdere bioscopen.

Hij ziet vooral het gebrek aan structurele subsidieondersteuning als een mogelijke oorzaak. De Actor’s Studio huist in een oude winkelgalerij, en met het budget van 70.000 euro dat de cinema ontving van de Franse Gemeenschap, is het moeilijk om grondig te renoveren of een uitgebreide publiekswerking op poten te zetten. “Er is in België dringend een beweging nodig die zorgt voor meer en betere infrastructuur,” zegt De Cocq.

De opening van Cinema Palace in het centrum van de stad is volgens hem goed nieuws, maar het kan nog veel beter. “Als je Brussel vergelijkt met Nederland of Frankrijk, is er een groot verschil. Amsterdam telt bijvoorbeeld 9 bloeiende arthousecinema’s, en het nieuwe filmmuseum Eye had in no time 200.000 bezoekers."

"Ook in Frankrijk is er een heel uitgebreide ondersteuning van de cinemasector. In Brussel bestaat daar ook een publiek voor, maar vaak ontbreken de middelen om te investeren in infrastructuur of een goede publiekswerking.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?