Openluchtfestival PleinOPENAir kampeert tussen de auto’s

Het tweede weekend wordt deze garage een bioscoop.

Openluchtfilmfestival PleinOPENAir kampeert dit jaar op twee bijzondere plekken: een tweedehandsgarage in de Heyvaertwijk en het ten dode opgeschreven Herrmann Debrouxviaduct. Het gewicht van de auto in de stad staat twee keer centraal.

Een Brusselse zomer is niet volledig zonder PleinOPENAir. Het jaarlijkse rondtrekkende en gratis filmfestival zoekt telkens weer stadsplekken op waar iets wringt, plekken die iets wezenlijks vertellen over de stad ook: een halfgesloopte iconische wolkenkrabber als de Martinitoren, een stadskanker op een zucht van de Grote Markt of een braakterrein naast de Belliardstraat, het zijn maar enkele iconische locaties die de revue passeerden.

Dit jaar kozen de organisatoren van Cinema Nova opnieuw voor twee juweeltjes: het eerste weekend vindt plaats aan het Herrmann Debroux-viaduct, een 900 meter lang altaar voor Koning Auto uit 1973, dat de E411 met Delta verbindt. Het viaduct moet een van de volgende jaren plaats maken voor een stadsboulevard met veel ruimte voor fietsers en voetgangers.

(Lees verder onder het beeld)

viaduct_herrmann_debroux_oudergem_940_667px_c_bx1.jpg
© BX1
| Het Herrmann-Debrouxviaduct: auto-altaar uit 1973

In afwachting van echte beslissingen over het bouwwerk kan je deze vrijdag onder het viaduct terecht voor de langspeelfilm Home. Die vertelt het verhaal van een gezin dat aan de rand van en ook op een verlaten snelweg woont, tot de bulldozers komen. Zaterdag staat dan weer Death Race 2000 op het programma, een cultfilm met een piepjonge Sylvester Stallone over een autorace waarin alles is toegelaten.

Ook muziek is een vast ingrediënt van PleinOPENAir. Dit jaar wist het festival onder meer De Kift te strikken, de energieke punkfanfare uit Nederland die ondertussen al 30 jaar meedraait. Zaterdag is het dan de beurt aan het Bergense trance- kraut- en noiseduo La Jungle.

Onze vliegende reporter Saïd ging al eens poolshoogte nemen bij de aanvang van het festival.

Het tweede weekend trekt het festival dan naar de Heyvaertwijk. De buurt op de grens van Anderlecht en Molenbeek is ondertussen al decennia een Europese draaischijf voor de handel in tweedehandsauto’s, die van hieruit vaak naar Afrika vertrekken. Tientallen garages bepalen dan ook het aangezicht van de wijk. Het Gewest wil de garages graag verplaatsen naar de Haven, maar dat blijkt vooralsnog makkelijker gezegd dan gedaan.

Een van die garages wordt een weekend lang een gelegenheidsbioscoop. Het gaat om het iconische Libelcopand aan het kanaal, dat de gemeente Molenbeek de volgende jaren wil uitbouwen tot een wintertuin.

Blues Brothers en Afroritmes

In de ruimte, die ooit gebouwd werd als kolendepot, kan je vrijdag naar de klassieker The Blues Brothers en zaterdag naar Cocorico M. Poulet. Die laatste film startte ooit als een documentaireproject over kippenhandel. De vele pannes van de Citroën 2PK van de filmcrew bezorgden de gammele auto zelf uiteindelijk een hoofdrol.

The Blues Brothers
The Blues Brothers: actiefilm uit 1980.

De muziek in de Heyvaertwijk kleurt toepasselijk Afrikaans. Vrijdag is er het aanstekelijke Afro-Soukous met Congolese inslag, zaterdag Baba Sissoko uit Mali.

We hadden het over de weekends, maar om precies te zijn begint het festival deze woensdag al. Dan wordt onder meer Place Lehon Plein getoond, de bewonersfilm over parkingprotest rond het gelijknamige plein, die burgemeester Clerfayt dwarszat. Het was een van de redenen waarom de Schaarbeekse etappe van het festival uiteindelijk werd afgelast, maar dat las je eerder al op deze site.

Het festivalprogramma vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?