Overstijgt 'Girl' controverse met Golden Globe?

Zondagavond worden voor de 76ste keer de Golden Globes uitgereikt, de prijzen toegekend door de buitenlandse filmpers in Hollywood en na de Oscars de belangrijkste filmprijzen. De politieke satire 'Vice' is, met zes nominaties, de grootste favoriet maar in ons land wordt vooral uitgekeken naar de Golden Globe voor beste anderstalige film. In die categorie dingt 'Girl', de debuutfilm van Lukas Dhont (28), mee naar een award. Of Dhont maandag op het vliegtuig naar België stapt met het beeldje, is lang niet zeker want de film is in de Verenigde Staten controversieel.

'Girl' neemt het op tegen 'Capharnaüm' van Nadine Labaki, 'Never Look Away' van Florian Henckel von Donnersmarck, 'Roma' van Alfonso Cuarón en Gouden Palm-winnaar 'Shoplifters' van Hirokazu Kore-eda.

Het zou voor Dhont meteen de hoogste bekroning zijn voor zijn film, die eerder al vier prijzen won in Cannes, waaronder de Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut en de prijs voor beste acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster.

In december won de film de prijs voor de beste Europese debuutfilm op de European Film Awards (EFA's) in Sevilla. Tot grote ontgoocheling van iedereen die bij de film betrokken is, werd 'Girl' niet genomineerd voor de Oscars.

'Traumatiserend'

Dat heeft waarschijnlijk te maken met het controversiële karakter van de film in de VS: er is kritiek op het feit dat Victor Polster geen transgender is en op het feit dat de hoofdrolspeelster in een bepaalde scène haar penis afsnijdt, wat het traumatiserend zou maken voor het publiek.

Overigens heeft streamingdienst Netflix, in tegenstelling tot wat eerder werd aangekondigd, beslist om 'Girl' nog niet op de Amerikaanse Netflix te lanceren. De release was oorspronkelijk gepland op 18 januari, maar Netflix heeft hem uitgesteld naar de lente. Een en ander heeft waarschijnlijk te maken met de controverse.

In de nominatielijst steekt eigenlijk geen enkele film er boven uit. Zo kunnen met slechts vijf nominaties ook de remake 'A Star is Born', de filmbiografie 'Green Book' en de tragikomedie 'The Favourite' de ceremonie in Beverly Hills op 6 januari met vertrouwen tegemoet zien.

Belgen

Overigens is 'Girl' niet de enige Belgische aanwezigheid op de uitreiking: 'The Alienist', de TNT-reeks van Jakob Verbruggen, is genomineerd voor beste TV-serie. Hoofdrolspeler Daniel Brühl is genomineerd als beste acteur in een TV-reeks.

Voorts is Timothée Chalamet, een van de hoofdrolspelers uit 'Beautiful Boy', het Amerikaanse regiedebuut van Felix van Groeningen, genomineerd voor de Golden Globe voor beste mannelijke bijrol. De Hollywood Foreign Press Association (HFPA) kent haar Globes al sinds 1944 toe en is inmiddels al aan de 76ste editie toe.

In totaal worden prijzen gegeven in 25 categorieën. In tegenstelling tot de Oscars worden de Globes opgesplitst in, enerzijds, Beste Komedie of Musical, en anderzijds Beste Drama. De Golden Globe Awards worden op 6 januari uitgereikt in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. De prijsuitreiking zal gepresenteerd worden door Sandra Oh en Andy Samberg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?