(© Saskia Vanderstichele)

With its very handsome awning in glass and wrought iron, the Bistro du Canal has a distinctive look. Its charm is added to by its slightly melancholy waterside location. As the place changed hands only a few months ago and we usually prefer to take the long view, we waited patiently to see if the new team meant business. When word reached us that they were doing a good job, we hopped on our bike and went to try it twice. Very little has changed in its appearance: it still has the same counter in wood and wrought iron and the same relaxed atmosphere. Lamps seem to tumble from the ceiling, in line with current fashion. When it comes to the food, however, everything has changed. And decidedly for the better. Instead of burgers and other ready-to-chew stuff, the new team has taken up the challenge of offering genuine cuisine that demands time and generosity of spirit. The standard was set by our starter of mackerel fillets with beetroot pickled with thyme, beetroot coulis, and spinach mousse (€19.90). The oily fish came very much into its own under the beetroot, whose preparation avoided excessive earthiness thanks to its slightly acidic notes. And the texture of the spinach mousse, which added some vegetable flavours to the ensemble, was just right. For our main course, we decided to try the audacious sauerkraut with Riesling with home-made salted meat (€19.50). We must admit that, having been fans of the late lamented Tiroler Stüberl, once the best eatery in Brussels in this genre, we were hesitant. But the Bistro’s version turned out to be excellent; indeed, the sauerkraut was miraculously good and the clever maceration in Riesling made the whole thing extra tasty. We washed down this unexpected little gem with a Chardonnay from La Chablisienne (€34.50), whose mineral profile was a perfect foil to the oily salted meat. A dessert? No thanks, but we will be back to try the home-made cheesecake (€6.90), which we have heard a lot of good things about.

NL ❙ Met zijn bijzonder mooie luifel in glas en smeedijzer bezit Bistro du Canal over een echte smoel. De charme van de plek wordt nog versterkt door zijn ietwat melancholische ligging aan de waterkant. Gezien het adres enkele maanden geleden werd overgenomen en we het gewoon zijn om de dingen hun tijd te gunnen, hebben we geduldig gewacht voor we op onze fiets sprongen om er een tweede keer langs te gaan. Het kader is nagenoeg onveranderd gebleven: de toonbank is nog steeds van hout en smeedijzer en de sfeer is er nog altijd ontspannen. De lampen hangen van het plafond naar beneden, zoals dat dezer dagen hoort. In het bord daarentegen is de metamorfose compleet. Iets wat we toejuichen: in plaats van burgers en ander makkelijk te kauwen voer te serveren, is men hier de uitdaging aangegaan om een echte keuken uit te bouwen die tijd en generositeit vergt. Als voorgerecht troffen de makreelfilets, gekonfijte bieten met tijm, bietencoulis en spinaziemousseline (€19,90) meteen doel. De vette vis kwam perfect tot zijn recht bij de bieten, waarvan de bereiding aardse tonen vermeed ten gunste van licht zure toetsen. De spinaziemousseline met een perfecte textuur voegde plantaardige smaken toe aan het geheel. Voor het hoofdgerecht waagden we ons aan de zuurkool met riesling en artisanaal gepekelde vleeswaren (€19,50). We moeten bekennen dat we er als weeskind van de ter ziele gegane Tiroler Stüberl – vroeger het beste adres in zijn soort in Brussel – met wat vooroordelen aan begonnen. Maar de bereiding was de moeite waard, en het was zelfs een klein mirakel hoe goed de zuurkool was: het weken in de riesling tilde het geheel een niveau hoger. Deze onverwachte parel spoelden we door met een chardonnay van La Chablisienne (€34,50), waarvan de mineraliteit in perfecte harmonie was met het vet van de pekelwaren. Voor een nagerecht bedankten we voldaan, maar we keren ongetwijfeld terug voor de befaamde huisgemaakte cheesecake (€6,90).

FR ❙ Avec son bel auvent en verre et fer forgé, le Bistro du Canal possède une vraie gueule. Sa situation au bord de l’eau vient apporter un soupçon de charme mélancolique. Vu que cette adresse a été reprise il y a quelques mois et que l’on est habitué aux plans qui font long feu, on a patiemment attendu de voir si le projet était sérieux. À force d’entendre de bons échos, on a enfourché le vélo pour y planter la fourchette à deux reprises, histoire de vérifier que l’endroit pouvait être estampillé « à fréquenter ». À peu de choses près, le cadre n’a pas changé : comptoir en bois et fer forgé et atmosphère décontractée. En revanche, dans l’assiette, plus rien à voir. On applaudit des deux mains. À la place du burger et autre prêt-à-mâcher, on a fait ici le pari d’une vraie cuisine qui demande temps et générosité. En entrée, les filets de maquereau, betteraves confites au thym, coulis de betteraves et mousseline d’épinards (€19,90) marquent d’emblée des points. Le poisson gras s’exprime parfaitement sous la betterave dont la préparation évite les notes terreuses au profit de touches légèrement acides. Sans parler de la texture parfaite des épinards, qui ajoutaient des saveurs végétales à l’ensemble. En plat, on tente la très audacieuse choucroute au riesling et salaisons artisanales (€19,50). Il faut avouer : étant orphelin du Tiroler Stüberl, autrefois la meilleure adresse du genre à Bruxelles, on y est allé à reculons. Pourtant la préparation vaut le coup, c’est même un petit miracle tant le chou lacto-fermenté y est de qualité. Bien vu : la macération dans le riesling ajoute de la gourmandise au tout. On arrose cette petite perle inespérée d’un chardonnay de La Chablisienne (€34,50), dont la minéralité fait mouche sur le gras des salaisons. Un dessert ? Non merci, mais on reviendra pour le cheese-cake maison (€6,90) dont on dit beaucoup de bien.

Bistro du Canal ●●●
rue Antoine Dansaertstraat 208, Brussel/Bruxelles, 02-511.03.60, www.bistroducanal.be
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr & zo/di/Su 12 > 14.30 & 19 > 22.30, za/sa/Sa 19 > 22.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni