(© Saskia Vanderstichele)

BrewDog is one of the greatest success stories in the world of hops and barley. It all began with two amateur brewers, James Watt and Martin Dickie, who started off on their own in their particular corner of Scotland. That was in 2007. Eight years later, they have achieved extraordinary success and now produce about 300,000 hectolitres a year; they also have about forty bars around the world. What have they got going for them? Quality craft beers, zany communication, and an amazing ability to remain themselves despite their success. BrewDog is anything but a beer Starbucks or even Ben & Jerry’s. As is shown by the new bar the brand has just opened in Brussels. Coming to the land of beer to sell Scottish brews was certainly a bold move. How do they do it? By displaying a capacity to make incredibly up-to-date a product that Belgium has for too long associated with student folklore. Their Brussels bar is impressive at a number of levels. You will find it opposite the Centraal Station/Gare Centrale in the former Sabena headquarters. The new establishment is a sort of post-industrial sanctuary of wood and metal, with its pipes visible, rounded off by a terrasse furnished with recycled palettes, right in the heart of the city. The range of beers is stunning: 40 pumps with 23 different brews (costing from €3.20 to €6.20 for 33 cl). Among them, BrewDog’s own beers, of course, but also a number of “guest” beers by Belgium’s finest craft brewers – De Ranke, Brasserie de la Senne, Cantillon, etc. Topped off by BrewDog’s trump card, a well-trained team providing super-efficient British service. The staff won’t hesitate to sit down beside you and offer you a free tasting of new arrivals – such as the excellent but ephemeral “Elvis Juice” IPA. One downside: the fact that the beers are only served in 33 cl glasses limits the scope for experimentation.

NL | BrewDog, een van de grootste succesverhalen uit de wereld van hop en gerst, werd in 2007 gelanceerd door twee amateurbrouwers, James Watt en Martin Dickie, in hun hoekje van Schotland. Acht jaar later staan ze voor een jaarlijkse productie van om en bij de 300.000 hectoliter en een veertigtal bars, verspreid over de hele wereld. Hun troeven? Artisanale kwaliteitsbieren, een gestoorde communicatiestijl en het feit dat ze altijd zichzelf zijn gebleven. BrewDog kan je bezwaarlijk een Starbucks of Ben & Jerry’s van het bier noemen. Dat bewijst ook het filiaal dat zopas in Brussel de deuren opendeed. Eerlijk? Je moet het maar durven: in het land van het bier met Schotse brouwsels komen aanzetten. Hoe ze daar toch in slagen? Onder meer door een product dat hier al te lang werd beschouwd als studentikoze folklore volop het heden in te sleuren. Het Brusselse filiaal, gelegen tegenover het Centraal Station in de oude administratieve zetel van Sabena, is indrukwekkend op verschillende niveaus. Het geheel is een soort van postindustrieel heiligdom van hout, metaal en zichtbare buizen, met een terras met meubilair in gerecycleerde palletten. En dan de keuze: veertig tapkranen laten 23 verschillende brouwsels stromen (€3,20 tot €6,20 voor 33 cl). Naast BrewDogs’ eigen aanbod zijn er ook een aantal gastbieren te verkrijgen, van bij de beste Belgische artisanale brouwers – De Ranke, Brasserie de la Senne, Cantillon… We mogen de joker van BrewDog niet vergeten: het goed geoliede, superefficiënte team dat niet aarzelt om bij u aan tafel te komen zitten, te antwoorden op uw vragen en u nieuwigheden te doen proeven – zoals de uitstekende IPA Elvis Juice. Enige minpuntje? De 33 cl-glazen staan niet toe veel te experimenteren.

FR | Jamais entendu parler de BrewDog ? Il s’agit d’une des plus belles success stories en matière d’orge et de houblon. Au départ, il y a deux brasseurs amateurs, James Watt et Martin Dickie, qui ont démarré seuls dans leur coin. C’était en 2007. Huit ans plus tard, leur production avoisine les 300.000 hectolitres par an et ils disposent d’une quarantaine de bars à travers le monde. Leurs atouts ? Des bières artisanales de qualité et une communication déjantée. Sans oublier une étonnante facilité à rester soi-même malgré le succès. La preuve en est donnée par le bar que l’enseigne vient d’ouvrir à Bruxelles. Franchement, il fallait le faire car débarquer dans le « Pays de la bière » avec des mousses écossaises, c’est pour le moins audacieux. Le bar prend place face à la Gare Centrale, au sein de l’ancien siège administratif de la Sabena, dans une sorte de sanctuaire post-industriel de bois, de métal et de tuyaux apparents, qui se termine par une terrasse au mobilier en palettes recyclées. Ensuite, c’est le choix qui bluffe : 40 pompes laissant s’écouler 23 références différentes (de 3,20 à 6,20 euros pour 33cl). Parmi celles-ci, les produits de la marque, bien sûr, mais aussi des bières « invitées » sélectionnées parmi les meilleurs brasseurs artisanaux belges – De Ranke, Brasserie de la Senne, Cantillon… Quelle intelligence ! Sans oublier la botte secrète de BrewDog, soit une équipe drillée pour un accueil à l’anglo-saxonne ultra-efficace. Ici, les serveurs n’hésitent pas à s’asseoir avec vous, vous font goûter gratuitement les nouveautés – notamment l’excellente mais éphémère IPA « Elvis Juice » – et répondent à toutes vos questions. Un regret ? Que les bières ne soient servies qu’en verres de 33 cl, ce qui empêche de multiplier les dégustations.

BREWDOG ••••
Putterij 20 Putterie, Brussel/Bruxelles, www.brewdog.be, ma/lu/Mo > do/je/Th & zo/di/Su 10 > 1.00, vr/ve/Fr & za/sa/Sa 10 > 2.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni