(© Saskia Vanderstichele)

Fed up of copy-and-paste food? Bored with prefabricated meals? Time to join the Crab Club and discover the most individual and exciting eatery of the moment!

We expect a restaurant – or a bottle of wine or a book – to have something to tell. Frankly, we have had enough of establishments that, piling up the burgers and the aged meat, simply go with the flow, treating diners to what they have come to expect. There’s none of that at Crab Club, which is a real gastronomic exception in the Brussels dining landscape. To start with, its location is different: just a stone’s throw from the Hallepoort/Porte de Halle, it has set up shop in an area chefs usually run scared of. The decor, too, is unconventional. Rectangular, in rather rough brick, not particularly comfortable, it is somewhere between a canteen and a refectory, with lamps that recall hurricane lamps. Out on the terrasse there is an imposing building-site hut straight out of Gdansk. Anyway, where this place really excels is in its cuisine, which is partly down to Philippe Emanuelli, formerly of the Café des Spores, and partly to Yoth Ondara, formerly of Yoma. Emanuelli is a tireless beachcomber, devoted to octopus, clams, and the like. Ondara, of mixed Thai and Chinese origin, is an East-West fusion craftsman. The results are unexpected but impressive dishes to be shared by diners, such as little Asian-style sausages (€3 each) that blend citronella, minced meat, and spices, and dazzling surf-and-turf mixtures such as pork breast with squid (€14), octopus with figs and figatellu (a Corsican sausage made with pork liver), and Belgian mozzarella with shrimps (€12). So the place gets our blessing: there is nowhere else where you can eat like this. Or drink like this either – as in the case of the Kechris retsina, for example, a white that combines the flavour of resin with a taste of lemon juice.

FR | On attend d’un restaurant, comme d’une bouteille de vin ou d’un livre, qu’il ait quelque chose à raconter. Car, en vérité, on n’en peut plus des adresses qui caressent le convive dans le sens du poil. Complètement atypique, Crab Club fait figure d’exception gastronomique dans le paysage bruxellois. D’abord, c’est par sa localisation que l’endroit se démarque. Située à deux pas de la Porte de Hal, l’enseigne squatte une zone franche de la restauration qui effraie les chefs. Ensuite, c’est son décor qui échappe au formatage. Soit un parallélépipède de briques, assez brutal, pas spécialement confortable, à mi-chemin entre la cantine et le réfectoire. Le tout orné de luminaires qui évoquent les fameuses lampes-tempête. Sans oublier, sur la terrasse, une imposante cabane de chantier venue tout droit de Gdansk. Enfin, la plus grande réussite de cette enseigne, c’est son propos culinaire. On le doit en partie à Philippe Emanuelli, ex-Café des Spores, en partie à Yoth Ondara, ex-Yoma. Le premier est un inlassable arpenteur de bord de mer qui voue un culte aux poulpes, palourdes et autres tellines. Le second, de par ses origines thaïes et chinoises, est un orfèvre de la fusion Est-Ouest. Dans l’assiette, cela donne des portions à partager aussi redoutables qu’inattendues, comme de petites saucisses asiatiques (3 euros pièce) mêlant citronnelle, viande hachée et épices, ou encore des mariages terre-mer fulgurants : poitrine de cochon au calamar (€14), poulpe à la figue et au figatellu (€16) – un saucisson de foie de porc corse – ainsi que de la mozzarella belge accompagnées de crevettes (€12). Du coup, bénédiction, on mange comme nulle part ailleurs. On ne boit pas pareil non plus, à l’image d’une retsina du domaine Kechris, un blanc qui panache goût de résine et saveur de jus de citron.

NL | We verwachten van een restaurant, net zoals van een fles wijn of een boek, dat het ons iets te vertellen heeft. Want eerlijk gezegd hebben we genoeg van de adressen die gasten naar de mond spreken. Crab Club biedt op dat vlak een welkome uitzondering in het Brusselse landschap. In de eerste plaats onderscheidt de plek zich door haar ligging: op een steenworp van de Hallepoort, op een plaats die de meeste chefs afschrikt, zoals blijkt uit het gebrek aan andere eetplekken. Ook het decor ontsnapt aan onze hang naar formats: een vrij bruut, niet meteen heel comfortabel parallellepipedum van bakstenen, dat het midden houdt tussen een kantine en een refter en baadt in het licht van wat aan de beroemde stormlampen doet denken. En op het terras prijkt een indrukwekkende werfkeet die recht uit Gdansk komt. Maar het grootste succes van deze plek, is toch haar culinaire visie. Die hebben we te danken aan Philippe Emanuelli, vroeger werkzaam bij Café des Spores, en Yoth Ondara, die van Yoma komt. De eerste is een onvermoeibare strandjutter die zweert bij inktvissen en schelpdieren. De tweede is, door zijn Thaise en Chinese roots, een expert van de culinaire fusie tussen Oost en West. Op het bord zorgt dat voor even vervaarlijk ogende als onverwachte gerechten die je met elkaar kan delen, gaande van Aziatische worstjes (€3/stuk) met citroenkruid, gehakt en kruiden, en flitsende surf ‘n’ turf-combinaties als varkensspek met calamares (€14), inktvis met vijgen en figatellu (€16) – een leverworst van Corsicaans varken – of Belgische mozzarella met garnalen (€12). Hier eet je als nergens anders. En wat het drinken betreft, dat is net zo uitzonderlijk, met bijvoorbeeld een retsina van het domein van Kechris, een witte wijn die een harsgeur koppelt aan de smaak van citroensap.

CRAB CLUB ••••
chée de Waterloosesteenweg 7, Sint-Gillis/Saint-Gilles, 0472-55.46.95, 7/7, 18 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni