God Save the Cream

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
18/01/2014
(© Saskia Vanderstichele)

How about shedding some of your prejudices about British cuisine? Read on to find out how. God Save the Cream proves with brio that widely held attitudes to British gastronomy are off the mark. Hung up on gelatine? Soaked in mint? Enough joking! Time to confront prejudice with reality: the English have a gift for good meat, good cheese, and tasty cakes. Having realised that, Emmanuel Gaspart, who used to be involved in the programming for the Ecran Total festival, has come up with an eatery that you absolutely must check out soon. Hidden away behind place Stéphanie, it is a temple of good taste. Once you step inside, you are struck by the shelves of interesting products – beers such as BrewDog, Thornbridge, and Kernel, along with juices, crisps, crackers, Maldon salt, etc. At the refrigerated counter you can find excellent cheeses from Neal’s Yard Dairy – including a fantastic Stilton – and, a little further along, uncompromising wines from Basin & Marot. This establishment has understood that the key to success is to be found in impeccable raw materials. During our visit we were able to try two key elements of the menu. Firstly, the Ploughman’s Lunch (€14.50), a fine selection of British cheese, accompanied by pickles, chutney, crackers, and homemade bread. Delicious, but it could be objected that – apart from highlighting matchless suppliers – the lunch didn’t require any special culinary talent. So we turned to the Homemade Beef Pie (€13.50), which was awesome, combining the finest beef (from Jack O’Shea), spices, prunes, and India Pale Ale. A memorable pie, offering a great moment of popular gastronomy. It was enough to just close your eyes and you could hear the rain and imagine you were in England. We finished with a sweet consecration: shortcrust pastry with lemon curd, whose combination of creamy and crunchy textures really hit the spot. God save this place!

NL
Voelt u er wel iets voor om af te raken van de vooroordelen waarmee de Britse keuken heeft af te rekenen? Dan bent u hier aan het goede adres. God Save the Cream bewijst met brio dat alles wat u ooit hebt geloofd – en bekokstoofd – over de Britse gastronomie verkeerd is. Hoog tijd voor een reality check! De Britten zijn tuk op goed vlees, lekkere kaas en smakelijke patisserie. Door die vaststelling is Emmanuel Gaspart, in een vroeger leven nog programmator van het festival Écran Total, op het idee gekomen van een eetgelegenheid waar u zo snel mogelijk eens moet binnenlopen. Deze tempel van de goede smaak ligt verstopt achter het Stefaniaplein. Van bij het binnenkomen vallen de rekken op die ruimte bieden aan een hele reeks producten, van bieren – BrewDog, Thornbridge, Kernel… – over sapjes, chips en crackers tot Maldon-zout. In de koeltoog vind je de uitstekende kazen van Neal’s Yard Dairy – onder meer een fantastische stilton – en, wat verderop, de compromisloze wijnen van Basin & Marot. Hier hebben ze duidelijk begrepen dat de sleutel van hun succes schuilt in perfecte basisproducten. Bij ons bezoek konden we twee incontournabele gerechten van de kaart uitproberen. Allereerst de Ploughman’s lunch (€14,50), een onvergelijkelijk assortiment van Britse gerijpte kazen met pickles, chutney, crackers en ander zelfgemaakt brood. Lekker, maar je zou kunnen tegenwerpen dat een gerecht als dit, behalve dan de selectie van uitmuntende leveranciers, geen bijzonder culinair talent vereist. Meteen ook de reden waarom we daarna voor de Homemade beef pie (€13,50) kozen. Die mengeling van rundvlees van hoge kwaliteit (Jack O’Shea), kruiden, gedroogde pruimen en India Pale Ale bleek verbluffend! Een gerecht dat de populaire gastronomie deed schitteren en ons nog lang zal heugen. Het volstond de ogen te sluiten om de regen te horen vallen en je in Engeland te wanen. We sloten af met een zoete zegen: een zandtaartje met lemon curd waarvan de tegelijk smeuïge en krokante textuur een schot in de roos was. God save this place!

FR
Envie de se débarrasser des préjugés qui collent à la peau de la cuisine évoluant sous la bannière de l’Union Jack ? C’est par ici que ça se passe. God save the Cream prouve avec brio que tout ce que l’on a toujours cru – et cuit - de la gastronomie britannique est faux. Coincée dans la gélatine ? Imbibée de menthe ? Il est temps de se confronter à la réalité ! Les Anglais ont le génie de la bonne viande, du bon fromage et de la pâtisserie savoureuse. C’est sur ce constat qu’un ancien programmateur du festival Écran Total, Emmanuel Gaspart, a imaginé une cantine à découvrir d’urgence. Cachée derrière la place Stéphanie, elle dissimule un temple du bon goût. Dès l’entrée, on est frappé par les rayonnages qui font place à une série de produits : des bières – BrewDog, Thornbridge, Kernel… – mais également des jus, des chips, des crackers, du sel Maldon. Dans le comptoir réfrigérant, on trouve les excellents fromages Neal’s Yard Dairy – un fantastique stilton – et, un peu plus loin, les vins sans concession de Basin & Marot. Pas de doute, l’adresse a compris que la clé du succès résidait dans matières premières impeccables. Lors de notre visite, nous avons pu tester deux incontournables de la carte. D’abord, le Ploughman’s lunch (€14,50), assortiment imparable de fromages britanniques affinés accompagnés de pickels, chutney, crackers et pain maison. C’était délicieux mais on pourrait objecter qu’en dehors de mettre en avant les fournisseurs hors pair, l’assiette ne nécessite pas de talent culinaire particulier. Raison pour laquelle on s’est tourné vers la Homemade Beef Pie (€13,50). Résultat ? Une tuerie ! Un mélange de viande de bœuf de grande qualité - Jack O’Shea – d’épices, de pruneaux et de bière India Pale Ale. Un grand moment de gastronomie populaire que cette pie mémorable. Il suffit de fermer les yeux pour entendre tomber la pluie et se croire en Angleterre. On termine par une bénédiction sucrée : un sablé au lemon curd dont la texture à la fois crémeuse et croquante fait mouche. God save this place!

GOD SAVE THE CREAM •••
rue de Stassartstraat 131, Elsene/Ixelles, 02-503.07.75, www.godsavethecream.be,
di/ma/Tu > vr/ve/Vr 11.30 > 18.30, za/sa/Sa 10.30 > 18.00 bij avond/en soirée/evening: op aanvraag/sur demande/on request

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni