(© Saskia Vanderstichele)

A newcomer on Sint-Katelijne/Sainte-Catherine with a fine Brussels dialect name like Kombijmâ (“Come round to my place”) was bound to catch our eye. The photographs on the website show a postmodern interior with lots of wood on the walls and the online menu promises authentic Belgian cuisine. Aha, we said to ourselves, another bunch of enterprising young Brussels folk with a distinctive angle on granny’s cooking. When we saw it in real life, however, the interior looked more like a hastily knocked-together Swedish sauna, which wasn’t made any more cheerful by the music blaring from a radio and the washed-out light provided by low-energy light bulbs. The menu is dutifully conventional and offers dishes such as cheese and shrimp croquettes, beef carpaccio, steak, blanquette of veal, waterzooi, and rabbit with kriek. The whole thing reminded us of a somewhat sleepy eatery of a kind you will find around the outskirts of the city. Our bowl of scampi (€16) was very much in that vein – it wasn’t bad at all, but in our opinion it was overpriced for six little creatures in a tiny dish. For our main course we opted for the bloempanch (fatty blood sausage) with caramelised apples (€13). We were served a substantial slice that was very tasty, but the pieces of fat were a bit too big. On the opposite side of the table the potato with smoked salmon, shrimps, prawns, and cream (€13) turned out not to be a stuffed potato, as we had expected, but a sort of potato salad drowned in vinaigrette, served as a dish from the 1980s. Our chocolate moelleux (€6) was not a great success either, as it was still a little cold on the inside. The patron – who is very friendly, and ran an establishment in Anderlecht for years – is going to have to try a little harder to match his neighbours in the city centre. Granny’s cooking is very much back in vogue, but your city centre granny is a snappier dresser.

NL ❙ Een nieuwkomer op het Sint-Katelijneplein met een toffe Brusselse naam als Kombijmâ werkt bij ons als het perfecte lokaas. De foto’s op de website tonen een postmodern interieur met veel hout aan de muren, en de onlinemenukaart belooft een authentieke Belgische keuken. Aha, weer een stel ondernemende jonge Brusselaars met een eigen kijk op grootmoeders keuken, dachten we. In werkelijkheid deed het interieur ons eerder denken aan een inderhaast in elkaar getimmerde Zweedse sauna, die er niet vrolijker op werd door een schallende radio en flets spaarlamplicht.
De menukaart kleurt braaf binnen de lijntjes met gerechten als kaas- en garnalenkroketten, een rundercarpaccio, steak, kalfsblanquette, waterzooi en konijn met kriek. Het geheel herinnerde aan een wat ingedommelde taverne zoals je die kunt vinden in heel wat Brusselse buitengemeenten. Onze cassolette van scampi van het huis (€16) paste volledig in deze stijl en was niet slecht, maar naar onze mening wel te prijzig voor zes beestjes in een piepklein schoteltje. Als hoofdgerecht kozen we de bloempanch met gekaramelliseerde appeltjes (€13). We kregen een flinke schijf die lekker smaakte, maar wel iets te grote stukken vet bevatte. Aan de overkant van de tafel bleek de aardappel met gerookte zalm, garnalen, gamba’s en room (€13) echter geen gevulde aardappel te zijn zoals we hadden verwacht, maar een soort aardappelsalade die verzoop in een vinaigrettesaus, geserveerd als een gerecht uit de jaren 1980.
Ook onze moelleux van chocolade (€6), was geen groot succes wegens nog een tikje koud vanbinnen. De overigens erg vriendelijke patron, die jarenlang een etablissement uitbaatte in Anderlecht, zal nog een flink tandje moeten bijsteken om mee te kunnen met zijn buren in het stadscentrum, want hoewel grootmoeders keuken weer helemaal in is, draagt oma in Brussel wel een hipper jurkje.

FR ❙ Un nouvel établissement à la place Sainte-Catherine, avec un chouette nom bruxellois, Kombijmâ (« Viens chez moi ») : voilà de quoi nous appâter. Les photos du site internet présentent un intérieur postmoderne avec beaucoup de bois aux murs et le menu en ligne promet de la cuisine belge authentique. Voilà de jeunes Bruxellois entreprenants avec une vision personnelle de la cuisine de grand-mère, pensions-nous. En vrai, la déco nous a plutôt fait penser à un sauna suédois bâti à la va-vite, qu’une radio assourdissante et la lumière blême de lampes économiques n’égaient pas vraiment. La carte ne sort pas des sentiers battus, avec des plats comme des croquettes de fromage et de crevettes, un carpaccio de bœuf, du steak, de la blanquette de veau, du waterzooi et du lapin à la kriek. L’ensemble évoquait pour nous une taverne un peu endormie comme on en trouve dans la périphérie bruxelloise. Notre cassolette de scampis maison (€16) cadrait tout à fait avec ce style et n’était pas mauvaise, mais à notre humble avis, c’était un peu cher pour six crustacés dans un plat minuscule. Comme plat principal, nous avons choisi le bloempanch (boudin bruxellois) aux pommes caramélisées (€13). On nous a servi une belle tranche, goûteuse, mais qui contenait des morceaux de gras un peu trop gros. De l’autre côté de la table, les pommes de terre au saumon fumé, crevettes, gambas et crème (€13) n’étaient pas des pommes de terre farcies comme nous nous y attendions, mais une sorte de salade noyée dans la vinaigrette et servie comme un plat des années 80. Notre moelleux au chocolat (€6), encore un peu froid à l’intérieur, n’était pas un grand succès. Le patron - par ailleurs très sympathique - qui a tenu pendant des années un établissement à Anderlecht, devra encore faire des efforts pour rivaliser avec ses voisins du centre ville car, si la cuisine de grand-mère est tendance, mamy porte à Bruxelles une robe plus au goût du jour.

Kombijmâ
Sint-Katelijneplein 3 place Sainte-Catherine, Brussel/Bruxelles, 02-502.35.73, www.kombijma.be, di/ma/Tu: gesloten/fermé/closed

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni