(© Ivan Put)

It is fitting, at the end of the year, to introspect and ask oneself a number of questions. Questions like “have I been to the Mort Subite yet this year?” We have. And we can confirm that it is still very busy very often and that sometimes you can count yourself lucky if you manage to get a table. But once you do, there’s not much that can go wrong. Tourists are often impressed by the surroundings and thus manage to behave themselves. In part because the waiters with their century of experience and their tongue-in-cheek attitude have everything under control. Drink whatever you like, as long as it’s a geuze/gueuze or – why not – a framboise from the tap. Framboise has long been the champagne of Brussels’s beers and this is the best time to drink it. Don’t forget that you can get a cream cheese sandwich or an omelette to go with it. And then you can read about where the name “Mort Subite” comes from, a term that was often used by the pietjesbak (a board game) players who frequented La Cour Royale on the corner of Stormstraat/rue d’Assaut and Bergstraat/rue de la Montagne – the first café opened by geuze/gueuze blender Théophile Vossen. That is how it became the name of this café that was built in 1910 to a design by architect Paul Hamesse. It took over the management of the beer blending plant in 1927, and eventually gave its name to a whole range of lambic beers. You should also know that the Vossen geuze/gueuze blender was bought by De Keersmaeker brewery in Kobbegem in 1970, which in turn was bought by Alken-Maes. The fact that Alken-Maes is part of the Heineken Group and that you are thus drinking on a Dutch tab is best forgotten. So order yourself a geuze/gueuze, and look at yourself in the oxidised mirrors in this phenomenal setting, proud that you remembered to live well in 2013.

NL ❙ Aan het einde van het jaar past het om aan introspectie te doen en je een aantal vragen te stellen. Vragen zoals: ben ik dit jaar al in de Mort Subite geweest? Wij in ieder geval wel. We kunnen u vertellen dat het er nog zeer vaak zeer druk is en dat je soms zelfs blij mag zijn als je een tafeltje kunt bemachtigen. Maar vanaf dan kan er nog altijd maar weinig mislopen. Toeristen zijn veelal ook onder de indruk van de omstandigheden en gedragen zich dus. Ook al omdat de obers met hun eeuw ervaring en hun tongue in hun cheek de zaak altijd onder controle hebben. Drink wat u wilt, maar dan toch liefst een geuze of – waarom niet? – een framboise van het vat. Framboise is van oudsher de champagne van de Brusselse bieren en daar is het de tijd voor. Vergeet niet dat u daar desgewenst ook een boterham met plattekaas of een omelet bij kunt krijgen. Vervolgens leest u nog eens hoe het ook alweer zat met die naam: ‘Mort Subite’, een term die voortdurend werd gebezigd door de pietjesbakspelers die La Cour Royale op de hoek van de Stormstraat en de Bergstraat frequenteerden – het eerste café dat geuzesteker Théophile Vossen openhield. Zo werd het de naam van dit café uit 1910, dat architect Paul Hamesse had getekend en dat de stekerij in 1927 overnam. Uiteindelijk werd het ook de naam van het hele gamma lambiekbieren. U mag ook nog weten dat geuzestekerij Vossen in 1970 werd overgenomen door brouwerij De Keersmaeker in Kobbegem, en De Keersmaeker op haar beurt door Alken-Maes. Dat Alken-Maes tot de Heineken-groep behoort en dat u dus eigenlijk voor een Nederlandse rekening zit te drinken, moet u dan weer vergeten. Bestel dus nog een geuze en kijk in de geoxideerde spiegels naar uzelf in dit fenomenale decor, trots dat u ook in 2013 niet vergeten bent goed te leven.

FR ❙ À la fin de l’année, il convient de faire une petite introspection et de se poser une série de questions comme « suis-je déjà allé cette année à La Mort Subite » ? Nous oui. Et on peut vous dire qu’il y a encore souvent du monde et qu’on est parfois déjà content d’avoir pu mettre la main sur une table. Mais après ça, il y a peu de choses qui risquent de mal tourner. Les touristes sont en grande majorité impressionnés par le cadre et se comportent en conséquence. Aussi grâce aux garçons qui, avec leur expérience séculaire et leur ironie, gardent toujours l’établissement sous contrôle. Buvez ce que vous voulez, mais de préférence une gueuze ou - pourquoi pas ? - une Framboise au fût. Depuis la nuit des temps, la Framboise est le champagne des bières bruxelloises, et c’est de saison. Si vous le voulez, vous pouvez accompagner vos boissons d’une tartine de plattekaas ou d’une omelette. Mais d’où vient ce nom de « Mort Subite » ? Le terme était continuellement utilisé par les joueurs de pitjesbak (ancêtre du 421) qui fréquentaient La Cour Royale, sur le coin des rues d’Assaut et de la Montagne, le premier café tenu par le brasseur de gueuze Théophile Vossen. C’est devenu le nom de ce café fondé en 1910 et dessiné par l’architecte Paul Hamesse, puis de la brasserie en 1927 et enfin de toute la gamme de lambics. La brasserie Vossen a été reprise en 1970 par la brasserie De Keersmaeker à Kobbegem, reprise à son tour par Alken Maes. Oubliez toutefois que, Alken Maes appartenant au groupe Heineken, vous remplissez donc en buvant un compte en banque néerlandais. Commandez donc encore une gueuze et contemplez votre reflet dans le miroir oxydé au milieu de ce décor phénoménal, fier de ne pas avoir oublié de profiter de la vie aussi en 2013.

À LA MORT SUBITE ●●●●
Warmoesberg 7 rue Montagne aux Herbes Potagères, Brussel/Bruxelles, 02-513.13.18, www.alamortsubite.com, 7/7, 11 > 1.00 (zo/di/Su 12 > 0.00; gesloten/fermé/closed: 24, 25 & 31/12 & 1/1)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni