Le Tram de Boitsfort

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
05/10/2013
(© Saskia Vanderstichele)

Trams sometimes keep you waiting quite a while in Brussels, but we really did have a long wait for Le Tram de Boitsfort. Originally, this little brother of Le Buzz (a chip van in Braine-l’Alleud) should have been converted into a chip shop by the summer; in the end, however, the former tram only opened for business early in September. But it was worth the wait: the old model 9000 tram (hence the weird house number in the address) has been completely transformed into a modern kitchen with, on one side, a takeaway counter for the chip shop and, on the other, a seating area where you can enjoy your hamburgers, croquettes, and salads in a bright bamboo-green decor. You couldn’t really describe the steep wooden benches as comfortable, but then this isn’t a place where you’re going to sit through a five-course dinner. As an appetiser, we first of all ordered a cheese croquette (€4.50) and a shrimp croquette (€7). We were amazed at the quality: both were among the best you could find in Brussels. Next we went for a hamburger “Le Classique” (€12.50), served on a gigantic slate with a wee salad and a whole cone of home-cut chips – not for the smaller appetite! The meat was delightfully tender and juicy and came with English Cheddar, gherkins, tomato, onion, iceberg lettuce, and mustard mayonnaise. We’re not actually great hamburger fans, but we will certainly come back here. You can also opt for more original preparations such as the Italian hamburger, with mozzarella di bufala, pesto, dried tomatoes, rocket salad, and balsamic cream (€13), or the “Savoyard” hamburger with reblochon cheese, grilled viande des Grisons (strips of dried beef), caramelised onion, mustard, and ketchup (€13.50). For vegetarians there is a variant with a large portobello mushroom instead of meat. All the ingredients are carefully selected: for the hamburger buns, for example, Le Tram works with La Croquignolle, a quality baker on the opposite side of the square.

NL ❙ Trams laten soms lang op zich wachten in Brussel, maar op Le Tram de Boitsfort was het wel héél lang wachten. Aanvankelijk zou het jongste broertje van Le Buzz (een frietbus in Eigenbrakel) tegen de zomer al zijn omgebouwd tot frituur, maar uiteindelijk opende het voormalige tramstel pas begin september de deuren. Maar het resultaat mag er wezen: het oude model 9000 (vandaar ook het gekke huisnummer in het adres) werd volledig omgetoverd tot een moderne keuken met aan de ene kant een afhaaltoog voor de frituur en aan de andere kant een zithoekje waar je hamburgers, kroketten en salades kunt nuttigen in een fris bamboegroen decor. Echt comfortabel zitten de steile houten banken niet, maar dit is dan ook geen plek waar je een vijfgangendiner komt uitzitten. Wij bestelden vooraf als smaakmaker een kaaskroket (€4,50) en een garnalenkroket (€7) en stonden versteld van de kwaliteit: beide behoren tot de beste die je in Brussel kunt vinden. Vervolgens kozen we voor een hamburger ‘Le Classique’ (€12,50), geserveerd op een reusachtige leisteen met een slaatje en een hele puntzak huisgesneden friet – niet voor de kleine honger! Het vlees was heerlijk mals en sappig gebakken, met cheddar, augurken, tomaat, ui, ijsbergsla en mosterdmayonaise. Zelf zijn we niet echt grote fans van hamburgers, maar hier komen we zeker nog terug. Je kunt ook originelere bereidingen kiezen zoals de hamburger ‘Italien’, met mozzarella, pesto, gedroogde tomaten, raketsla en balsamicocrème (€13) of de hamburger ‘Savoyard’ met reblochonkaas, gegrild grison-vlees (licht gepekeld en gedroogd rundvlees), gekaramelliseerde ui, mosterd en ketchup (€13,50). Voor de vegetariërs is er een variant met een grote portobellochampignon in plaats van vlees. Alle ingrediënten werden met zorg geselecteerd: zo werd voor de hamburgerbroodjes samengewerkt met La Croquignolle, een kwaliteitsbakker aan de overkant van het plein.

FR ❙ À Bruxelles, les trams se font parfois attendre, mais pour Le Tram de Boitsfort, il a fallu patienter vraiment longtemps. C’était au départ prévu pour cet été, mais c’est finalement début septembre que l’ancien tram transformé en friterie a ouvert ses portes. Le résultat n’est pas mal du tout : l’ancien modèle 9000 (d’où le numéro délirant de l’adresse) a été complètement métamorphosé, avec d’un côté le comptoir pour « les fritures » et de l’autre un petit coin où s’installer pour déguster les hamburgers, les croquettes et les salades dans une déco vert bambou. Pour nous ouvrir l’appétit, nous avons commandé une croquette au fromage (€4,50) et une aux crevettes (€7) dont la qualité nous a bluffés : toutes deux se classent parmi les meilleures de Bruxelles. Nous avons ensuite opté pour un hamburger, Le Classique (€12,50), servi sur une plaque de schiste avec une salade et un cornet de frites coupées maison. Pas pour les petites faims ! La viande, accompagnée de cheddar, de cornichons, de tomates, d’oignon, de salade iceberg et de mayonnaise à la moutarde, était délicieusement tendre et savoureuse. Même si nous ne sommes pas de grands fans de hamburgers, nous reviendrons ! On trouve aussi des préparations plus originales comme le hamburger Italien, avec de la mozzarella di bufala, du pesto, des tomates séchées, de la roquette et de la crème de balsamique (€13) ou le Savoyard, avec du reblochon, de la viande des Grisons grillée, de l’oignon caramélisé, de la moutarde et du ketchup (€13,50). Il y a aussi une variante pour les végétariens, avec un champignon portobello qui remplace la viande. Tous les ingrédients ont été sélectionnés avec soin. Par exemple, pour les petits pains des hamburgers, on collabore avec La Croquignolle, un excellent boulanger situé de l’autre côté de la place.

Le Tram de Boitsfort ●●●●
place Andrée Payfa-Fosseprezplein 9000, Watermaal-Bosvoorde/Watermael-Boitsfort, 0474-26.84.72, 7/7, 11.30 > 14.30 & 18 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni