(© Saskia Vanderstichele)

You don’t have to be a marketing expert to figure out that in Brussels – and elsewhere – there is nothing quite like wine for inflating a bill. While, usually, people are prepared to put up with the price of a bottle being multiplied by three, one quite often comes across restaurants where “x 5” is the rule. Which is a shame as, eventually, customers are likely to turn to mineral water – or even just stay at home. So Les Caves d’Alex, in the city’s European quarter, deserves praise for a welcome initiative aimed at wine-lovers. The idea is that, for 30 euros a month, the Alex in question will rent out one of the 80 alcoves in his cellar for wine storage. What’s more, you can consume your wine on the spot, without having to pay corkage. Excellent as it is in principle, the idea will, of course, only work if the cuisine at Les Caves d’Alex is up to the mark. Well, we have tried it twice and we are happy to reassure you that it gets our seal of approval. The first time we were there was in the middle of the day, for a stopwatch lunch. We had 45 minutes to spend and chose the dish of the day for 11 euros: salmon and linguine with spinach and lemon, an Italian-inspired dish that offered a fine balance between fresh fish and vegetable flavours. The salmon – something one rarely encounters – had been cooked in a way that preserved its juiciness; less skilled cooks often desiccate the thinner parts. On our second visit, we had calf’s sweetbreads with sautéed potatoes (pommes sarladaises) and wild mushrooms, a real delight, with the potatoes cooked in goose fat in traditional style. A dish that was worth the 32 euros it cost, particularly when you bear in mind the generous presence of black truffle. This gastronomic treat was followed by an exciting vanilla crème brûlée, given a rustic air by the use of farm eggs and fresh milk.

NL ❙ Je hoeft geen studie handelsingenieur achter de kiezen te hebben om te weten dat er ook in Brussel niets is als wijn om een restaurantrekening de hoogte in te jagen. Als de marges die doorgaans worden aangerekend drie keer de kostprijs van de fles overstijgen, kun je erop rekenen dat er niet zelden restauranthouders zijn die dat basisbedrag vervijfvoudigen. Dat is jammer omdat een gewaarschuwde klant zich uiteindelijk alleen nog met mineraalwater inlaat of simpelweg thuisblijft. Les Caves d’Alex in de Europese wijk heeft een initiatief gelanceerd dat de liefhebber opnieuw gunstig zal stemmen. Het principe? Voor 30 euro per maand verhuurt Alex een van de tachtig alkoven in zijn kelder om er wijn in op te slaan. Een zeer welkom initiatief, meer nog omdat het mogelijk is je flessen ter plaatse te verbruiken zonder dat je daarvoor kurkengeld hoeft neer te tellen. Natuurlijk slaat dat puike idee alleen aan als de keuken ook overtuigt. Onze twee bezoeken gaven ons alle vertrouwen om dit adresje van het label ‘geproefd en goedgekeurd’ te voorzien. De eerste keer was op een middag, voor een gechronometreerde lunch. Op 45 minuten tijd verorberden we de dagschotel (€11), een zalmrug met linguine, spinazie en citroen. Een bereiding in Italiaanse geest die een mooi evenwicht bezat tussen frisse en plantaardige toetsen. De garing van de zalm was van een zeldzame precisie: de vis had alle sappigheid behouden, zelfs de minder dikke stukken van de rug. Tijdens ons tweede bezoek kozen we voor een kalfszwezerik, pommes sarladaises en wilde champignons. Een wonderlijk gerecht, met aardappelen gebakken in traditioneel ganzenvet, dat zijn 32 euro waard was, zeker door de genereuze aanwezigheid van zwarte truffel. Dat mooie gastronomische moment werd gevolgd door een crème brûlée van vanille met een rustiek karakter door het gebruik van hoeve-eieren en verse melk.

FR ❙ Il ne faut pas avoir fait des études d’ingénieur commercial pour savoir qu’à Bruxelles, comme ailleurs, le vin n’a pas son pareil pour plomber une addition. Si l’usage normal tolère des marges qui multiplient par trois le coût d’une bouteille, il n’est pas rare de tomber sur des restaurateurs qui pratiquent le « x 5 ». C’est dommage car, au bout du compte, le client un peu averti préfère se tourner vers l’eau minérale, voire rester chez lui. Une adresse du quartier européen, Les Caves d’Alex, a lancé une initiative qui réconcilie l’amateur. Le principe ? Pour 30 euros par mois, Alex loue l’une des 80 alcôves de sa cave pour y entreposer du vin. L’initiative est bienvenue, d’autant plus qu’il est possible de consommer ses bouteilles sur place sans devoir s’acquitter d’un droit de bouchon. Bien sûr, cette bonne idée ne fonctionne que si la cuisine assure. Pour y être passé deux fois, c’est en toute confiance que l’on attribue le label « goûté et approuvé » à cette adresse. La première fois, c’était un midi, le temps d’un déjeuner chronométré. En 45 minutes, on s’est offert le plat du jour à 11€, soit un dos de saumon avec ses linguine aux épinards et citron. Cette préparation d’esprit italien proposait un bel équilibre entre notes fraîches et végétales. Mention pour la cuisson du saumon qui, c’est rare, avait préservé tout le côté juteux du poisson, là où les maladroits auraient desséché les parties les moins épaisses du dos. La seconde fois, on s’est embarqué pour un ris de veau, pommes sarladaises aux champignons sauvages, une vraie merveille avec des patates cuites à la graisse d’oie comme le requiert la tradition. Un plat qui valait ses 32€, notamment en raison de la présence généreuse de truffe noire. Ce beau moment de gastronomie a été suivi d’une émouvante crème brûlée vanille offrant des contours rustiques grâce à la présence d’œufs fermiers et de lait frais.

Les Caves d’Alex ●●●
rue Carolystraat 37, Elsene/Ixelles, 02-540.89.37, alexcardosoresto@gmail.com, www.lescavesdalex.be
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 12 > 14.30 & 19 > 22.30, w-e 19 > 22.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni