(©Saskia Vanderstichele)

Belgian lesson number 1: “Michpap is a mixture of sand or earth and water (preferably, sea water): making michpap is a game much loved by little Belgians on holiday at the seaside.” Just one of the many titbits of information about this odd little country you can pick up from the margins of the menu at ’t Bolleke, a little restaurant that recently opened up in the dull office district around Vrijheidsplein/place de la Liberté and Madou. They don’t, thankfully, serve michpap, but they do have a number of traditional Belgian specialities, led by meatballs (ballekes) in tomato sauce. You can order the meatballs by the piece: just one if you’re not very hungry (€9.50), two for a normal meal (€12), or three (€14.50) for those with big appetites. Complete with very tasty fresh chips and homemade mayonnaise, all according to the recipe of the young chef Thibault’s grandmother. Granny was obviously a really good cook, but clearly didn’t yet possess the technology required to heat plates in advance, as our meal, sadly, cooled down to the same temperature as our plate after a few minutes. But that was the only downside to our visit. Our starter of shrimp croquettes (€8) was crunchy, richly flavoured, and served with a little salad; and the chocolate mousse (€4.50) afterwards was just as we like it: solid and substantial, with a real chocolate flavour, rather than the kind of light-brown froth one finds more and more often these days. If all that is a little too Belgian for you, they also have some salads, hamburgers (made with Belgian “blue-white” beef, of course), and spaghetti on the menu. Hardliners, on the other hand, can order a Vlawa (Vlaanderen Wallonie) (€3.90), a boutique beer that has been on the market since 2012 and whose logo features an inebriated cock and a plastered lion, clearly happily on the piss together, as a symbol of national unity. The way to the heart…

NL ❙ Belgische les nummer 1: “Michpap is een mengsel van zand of aarde met water (bij voorkeur zeewater) – michpap maken is een geliefd spel bij kleine Belgjes op vakantie aan de kust.” Deze en veel andere wetenswaardigheden over ons wondere land kunt u opsteken in de marge van de menukaart van ’t Bolleke, een nieuw restaurant in de grijze kantorenbuurt nabij het Vrijheidsplein en Madou. Gelukkig eet u er geen michpap, maar wel oer-Belgische specialiteiten, met ballekes in tomatensaus op kop. U kunt ze bestellen per stuk: één balleke voor een klein hongertje (€9,50), twee voor een normale maaltijd (€12) en drie voor de grote eters (€14,50). Compleet met zeer lekkere, verse frietjes en huisgemaakte mayonaise, alles volgens een recept van de grootmoeder van de jonge chef Thibault. Bomma kon blijkbaar heel lekker koken, maar beschikte duidelijk nog niet over de technologie om borden te verwarmen, want jammer genoeg koelde ons eten na enkele minuten al af tot dezelfde temperatuur als ons bord. Dit was overigens ook het enige minpuntje aan ons eten. Want ook onze garnalenkroket als voorafje (€8) was krokant, rijk van smaak en werd geserveerd met een klein slaatje, en de chocolademousse (€4,50) na de maaltijd was er een van het soort dat we graag hebben: zeer solide en stevig, met een échte chocoladesmaak, in plaats van het opgespoten lichtbruine schuimpje dat je steeds vaker krijgt. Voor wie dit allemaal wat té Belgisch is, staan er ook nog enkele salades, hamburgers (met Belgisch wit-blauw uiteraard) en spaghetti op de kaart. Hardliners kunnen daarentegen ook een Vlawa (Vlaanderen Wallonie) bestellen (€3,90), een ambachtelijk bier dat sinds 2012 op de markt is en in zijn logo een stiepelzatte haan en een bezopen leeuw laat verbroederen als symbool voor nationale eenheid. Als dat geen liefde door de maag is!

FR ❙ Leçon 1 : « La michpap est un mélange de sable ou de terre avec de l’eau (de préférence de l’eau de mer) - faire de la michpap est un jeu qu’affectionnent les petits Belges en vacances à la mer ». Voici l’une des particularités de notre beau pays que l’on peut découvrir dans la marge de la carte de ’t Bolleke, un petit restaurant ouvert récemment dans le quartier de bureaux tristounet près de la place de la Liberté et de Madou. Heureusement, on n’y mange pas de michpap, mais bien des spécialités ultra belges, avec en tête les boulettes à la sauce tomate. On peut les commander à la pièce : une pour les petites faims (€9,50), deux pour un repas normal (€12) et trois (€14,50) pour ceux qui ont bon appétit. Servies avec de délicieuses frites et de la mayonnaise maison, le tout suivant une recette de la grand-mère de Thibault, le jeune chef. Manifestement, Bonne-Maman était une excellente cuisinière mais elle ne disposait pas encore de la technologie pour préchauffer les assiettes car après quelques minutes seulement, notre nourriture était à la même température que son support. Dommage, mais c’était le seul point négatif de notre repas. Car notre croquette de crevettes en entrée (€8) était croustillante, savoureuse et servie avec une petite salade, et la mousse au chocolat (€4,50) en dessert était comme nous l’aimons : bien solide et substantielle, avec un vrai goût de chocolat, et non l’écume brun clair à laquelle on a de plus en plus souvent droit. Celui qui trouve que tout cela est un peu trop belge peut aussi choisir une salade, un hamburger (de blanc bleu belge, effectivement) ou des spaghettis. Les puristes, au contraire, commanderont une Vlawa (de Vlaanderen Wallonie, €3,90), une bière artisanale sur le marché depuis 2012 et dans le logo de laquelle un lion et un coq bourrés fraternisent en symbole de l’unité nationale. L’amour passe par l’estomac !

’T BOLLEKE ●●●
IJzerenkruisstraat 40-42 rue de la Croix de Fer, Brussel/Bruxelles, 02-217.47.12, www.tbolleke.be, ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 11.30 > 14.30

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni