(© Saskia Vanderstichele)

Is gezond eten een straf? Dan is het tijd dat u YAG eens binnenstapt voor een kuur van bioproducten en seizoensgroenten.

Gezond eten, daar dromen we allemaal van. Maar waarom is het dan zo moeilijk? Omdat gezonde voeding al decennia kampt met een zoutloos imago. Gelukkig besloten enkele pioniers om het genre uit het slop te halen. De befaamde kok Pol Grégoire, die zich om gezondheidsredenen bekeerde tot de alimentation vive (voeding zoals de natuur het heeft bedoeld), is een van hen. Door zijn lessen te volgen, is Coralie Rutten op het idee gekomen om YAG uit de grond te stampen, een restaurant dat vertrekt van biologische en lokale producten, en dat de wisselwerking van specifieke ingrediënten bestudeert om een optimale vertering te verzekeren. Een tikje ambitieus? Zeker. Maar het moet gezegd dat YAG met glans slaagt in zijn vooropgestelde missie. Dat bleek toch uit de memorabele lunch (€22) die we er genoten. Het voorgerecht was een mooi kommetje gevuld met eikenbladsla, gedroogde aromatische kruiden en in het midden een ‘mayonaise’ van avocado – zonder eieren uiteraard – met een olie-achtige textuur en een explosieve smaak. Een uiterst frisse hap die de eetlust aanwakkerde. Dat kwam niet ongelegen, want het hoofdgerecht was zonder meer copieus: een stuk witte koolvis geserveerd met een hoop groenten. Met koolrabi, knolselderie en asperges werd ook nog eens de voedselpiramide gerespecteerd, en een uitstekende aspergecrème tilde de smaken van het gerecht extra op. Er is geen twijfel mogelijk: dit is van een gastronomisch niveau, en mooi uitgebalanceerd bovendien. Maar YAG – kort voor You Are Great – is niet alleen goed, het is ook mooi: de plek heeft zijn intrek genomen in een oude slagerij, nog te herkennen aan het prachtige tegelwerk dat extra uit de verf komt tussen mooie hout- en groenaccenten.

FR | Pourquoi donc est-ce si difficile de manger sainement ? Parce que cela fait des décennies que la nourriture saine manque sérieusement de gourmandise. Heureusement, quelques pionniers se sont mis en tête de sortir le genre de ses ornières. Parmi eux, Pol Grégoire, cuisinier reconverti dans l’alimentation vive pour cause de problèmes de santé. L’homme s’est taillé une belle notoriété en Belgique. C’est en suivant ses cours que Coralie Rutten a eu l’idée de créer YAG, un restaurant basé sur des produits biologiques et locaux, qui, en plus, respecte les « associations alimentaires spécifiques pour assurer une digestion optimale ». Ce pari ambitieux est relevé haut la main. On en a fait l’expérience à la faveur d’un lunch mémorable à 22 euros. En entrée, un joli bol décoré de salade feuille de chêne et d’herbes aromatiques déshydratées. Au centre de celui-ci, une « mayonnaise » d’avocat, sans œufs bien sûr. Celle-ci fait valoir une texture huileuse et un goût qui explose en bouche. Cette mise en bouche est fraîche, elle ouvre l’appétit. Cela tombe bien car le plat est copieux : un tronçon de lieu jaune servi avec la blinde de légumes. Avec du chou-rave, du céleri-rave, des asperges, la pyramide alimentaire est respectée, une rareté dans un restaurant. On apprécie d’autant plus qu’une succulente crème d’asperges rehausse les saveurs du plat. Pas de doute, on est ici au niveau d’une table gastronomique, le souci de l’équilibre en plus. Mais YAG – dont le nom est l’acronyme de You Are Great – n’est pas seulement bon, il est aussi beau. Cette enseigne épatante a pris ses quartiers dans une ancienne boucherie dont les magnifiques carrelages subsistent. Ceux-ci sont mis en valeur par un décor épuré à base de bois et d’ornementation végétale. Le service ? Redoutablement efficace.

EN | We all dream occasionally about eating healthily. So why is it so difficult? Because, for decades now, healthy food has been seriously un-tempting. Happily, a few pioneers have set about getting their sector out of the rut. One of those is Pol Grégoire, a chef who turned to living food because of his own health problems. Grégoire has made quite a name for himself in Belgium. It was while taking his courses that Coralie Rutten got the idea of setting up YAG, a restaurant based on local, organic produce that, moreover, respects “particular food combinations that optimise digestion”. Ambitious goals? Sure, but it has to be admitted that she carries it off superbly. As we discovered via a memorable lunch that cost €22. For our starter, we had a pretty bowl ornamented with oak leaf lettuce and dried aromatic herbs. At its heart was an avocado “mayonnaise” – made without eggs, of course – which provided an oily texture and a flavour that exploded in the mouth. That fresh titbit whetted the appetite, and just as well, as the main course was a substantial one: a portion of pollack served with loads of veg. The combination of kohlrabi, celeriac, and asparagus respected the food pyramid, something you rarely find in a restaurant. All the more appreciated as a delicious cream of asparagus enhanced the dish’s flavours. No doubt about it: this is gastronomic-level fare, with the added bonus of careful balance. Not only is YAG – short for You Are Great – good, it is handsome too. This wonderful eatery has set up shop in a former butcher’s shop that still has its magnificent tiles, which are set off by a stripped-down decor based on wood and vegetable ornamentation. The service, moreover, is splendidly efficient.

YAG ••••
rue Washingtonstraat 59, Elsene/Ixelles, 02-538.65.80, www.yagfood.com, ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 12 > 15.00 & wo/me/We > vr/ve/Fr 19 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni