© Belga | NH-90

Lichaam van 16-jarige Brusselaar aangespoeld op strand Bredene: 'Onderschat de zee niet'

© Belga - BRUZZ
20/08/2023
Updated: 20/08/2023 13.00u

In Bredene is zondagochtend het levenloze lichaam aangespoeld van een 16-jarige jongen uit Sint-Jans-Molenbeek. Hij raakte zaterdagavond in de problemen na een avondlijke zwempartij. Een zoekpartij eerder leverde niets op.

Enkele passanten hoorden zaterdagavond hulpgeroep uit de zee, waarop die meteen in de zee sprongen, legt politiecommissaris Dennis Goes uit. "Maar de stroming was te sterk, waardoor ze zelf terug moesten en meteen de politie hebben gebeld."

De politie heeft daarop meteen de procedure drenkeling gestart. De zoekactie met reddingsboten en de NH90-helikopter werd rond 20.30 uur opgestart, maar leverde geen resultaat op. "We hebben de actie stopgezet om kwart na tien. Op dat moment was de zee al heel donker en had het niet veel zin meer."

Zondagmorgen spoelde het levenloze lichaam van de 16-jarige jongen een tweetal kilometer verder aan. De omstandigheden worden onderzocht.

Molenbeek

De jongen was alleen en kon geïdentificeerd worden aan de hand van zijn gsm in zijn rugzak, die hij op het strand had achtergelaten. Het gaat om iemand uit Sint-Jans-Molenbeek.

De politiecommissaris wil naar aanleiding van het incident waarschuwen voor het gevaar van de zee. "De zee is geen zwembad, dat is niet vergelijkbaar. De golfslagen kunnen personen echt in levensgevaar brengen."

"Eigenlijk is het verboden om te zwemmen als het niet aan een bewaakte reddingspost is. Zelfs tijdens de dag hing er al een gele vlag, dat betekent dat er gezwommen mag worden, maar het blijft gevaarlijk. De redders waren er gisteren tot 18.30 uur, je neemt dan een groot risico als je toch gaat zwemmen wanneer er geen redders zijn. Je mag de zee niet onderschatten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie