29 betogers gearresteerd op coronamanifestatie aan het Noordstation

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 11 en zondag 12 december 2021
Updated: 13-12-2021 - 07:20

Aan het Noordstation in Brussel hebben zo'n 650 mensen zondagmiddag gemanifesteerd tegen het Covid Safe Ticket (CST) en de vaccinatieplicht. De politie pakte 29 amokmakers op. Dat meldt Ilse Van de keere, de woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

De manifestatie was een organisatie van de vzw Lagardère, een sociaal-medische vereniging in de regio van Bergen geleid door dokter David Bouillon. Enkele honderden manifestanten verzamelden rond 13 uur aan het Noordstation. Volgens een schatting van de politie waren ze met 650.

De manifestatie was rond 16 uur afgelopen. Volgens de politie waren er geen noemenswaardige incidenten.

De politie pakte aan het Rogierplein 29 amokmakers administratief op en nam onder meer vuurwerk, klappertjes, een boksbeugel, een bivakmuts, een helm en veiligheidsbrillen in beslag. Vijf personen zijn later ook gerechtelijk aangehouden.

De initiatiefnemers hebben een nieuwe actie aangekondigd voor volgende zondag, 19 december.

De organiserende bewegingen riepen op om zoveel mogelijk zaken mee te brengen die lawaai maken. "We moeten ons laten horen," klinkt het. Behalve wat toeters en bellen, verloopt de actie voorlopig rustig.

Arrestaties bij preventieve acties

Dat is mede te danken aan de preventieve politieacties in en rondom het Noordstation. “Rekening houdend met wat er de vorige weken is gebeurd , kiezen we voor een preventieve aanpak om te vermijden dat het tot incidenten komt,” laat Van de Keere weten aan BRUZZ.

Statische betoging tegen CST
© BRUZZ
| De politie nam o.a. een kogellvrij vest en een boksijzer in beslag.

Bij die preventieve acties werd een twintigtal personen opgepakt in en rondom het Noordstation. “Het gaat hier duidelijk om personen die met een andere bedoeling naar de betoging zijn gekomen en die van de situatie willen gebruikmaken om amok te maken. Dat is te zien aan de aard van de voorwerpen die ze meehadden (o.a. vuurwerk, bommetjes, een boksijzer, gasmaskers, verstevigde handschoenen),” aldus Van de Keere.

De betrokken personen werden administratief aangehouden. De politie meldt verder geen incidenten. Dat neemt ook onze reporter ter plaatse waar: “De mensen hier luisteren naar de speeches en houden het rustig. Op elke hoek van het plein staat politie klaar, voor mocht het uit de hand lopen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?